Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hokej na vzostupe, Covid na ústupe

.norbert Žilka .spoločnosť

Dve radostné správy prebúdzajúceho sa roku tigra, hokejová medaila z olympiády a slabnúci vietor v Covidových plachtách. Počet hospitalizovaných pacientov postupne klesá, omicron potvrdzuje svoju mierumilovnú povahu. Odložíme vedu naspäť do komory na poličku, alebo svitá nám na lepšie časy?

Hokej na vzostupe, Covid na ústupe SITA/PFIZER VIA AP

0čkovanie v centre záujmu 

Počet zaočkovaných ľudí na Slovensku proti covid-19 sa priblížil k 3 miliónom, pre mnohých je to veľké sklamanie.  Avšak pokiaľ berieme do úvahy mentálne nastavenie spoločnosti pred príchodom pandémie a nízky záujem dospelej populácie o očkovanie, potom sa môžeme z výsledku skôr tešiť. Aj na olympiáde sme skákali od radosti, keď sme získali bronzovú medailu. Hoci sme snívali o zlatej.  

Všetkým, ktorí sa podieľali na dobre organizovanej kampani zacielenej na očkovanie proti covid-19, patrí potlesk na otvorenej scéne. Presvedčiť konzervatívne zmýšľajúcu spoločnosť, aby zmenila svoje nastavenie je neľahká úloha. Na viac sa na druhej strane barikády ocitli známe mená okorenené titulom Dr., ktoré poľahky modifikovali vedecké poznatky podľa svojho uváženia. Vznikol tu hotový galimatiáš vedeckých štúdií, ktorým síce takmer nik nerozumel, ale každí sa k ním rád vyjadril. 

Kampaň by sa postupne mohla zmeniť na podporu očkovania dospelých proti rôznym iným infekciám. Môžeme zužitkovať skúsenosti a tvorivú náladu tímu, ktorý stál v pozadí projektu Slovensko proti covidu a mierne preladiť ich vysielanie na iný kanál. Teraz sa ukáže, či sa známe osobnosti chceli len zviesť na covidovej vlne, alebo ich ambícia ozdraviť konšpiráciami zmätenú domovinu bude mať svoje pokračovanie. 

zmena očkovacích zvykov  

Podať, či nepodať tretiu, štvrtú a možno aj piatu dávku vakcíny. Tak už dnes našťastie neznie otázka. Celoplošné očkovanie ďalšími dávkami postupne stráca zmysel. V tejto chvíli je potrebné sa sústrediť na zraniteľnú populáciu a monitorovať ich imunitnú odpoveď. Pre záujemcov, ktorých prebudil až záverečný hvizd pandémie, postačia aj dve dávky. V ich prípade by sme už mohli použiť nové vedecké poznatky, ktoré podporujú oddialenie druhej dávky na 8-16 týždňov po podaní prvej. Imunitný systém sa im za to odmení skvelým výkonom.

Ľudia, ktorí prekonali infekciu a následne dostali dve dávky vakcíny, sa nemusia ponáhľať s treťou dávkou, ak ju vôbec ešte budú potrebovať. Ich protilátková odpoveď je stabilná minimálne jeden kalendárny rok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite