Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ruský mesianizmus alebo po zuby ozbrojená „snová logika“

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

Medzi výstupmi, ktoré dnes ruské vedenie adresuje svetu, sa vyskytuje pozoruhodný lajtmotív. Rusko má vraj zvláštne svetodejinné poslanie, ba zdá sa, že toto poslanie dejiny prekračuje. A že toto presvedčenie má okrem ruskej vrchnosti aj nemalá časť jej subjektov.

Ruský mesianizmus alebo po zuby ozbrojená „snová logika“ PHOTO12/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES J. V. Stalin ako vodca vedúci loď štátu cez rozbúrené vody roku 1941 ku konečnému víťazstvu. Po napadnutí ZSSR Nemeckom vymenil Stalin jazyk proletárskeho internacionalizmu za rétoriku ruského nacionalizmu.

sme poučovaní o tom, že ruská duša, ruská kultúra, ruské inštitúcie, ale aj podvyživenosť či absencia inštitúcií a nedostatok garantovaných slobôd alebo práv, to všetko reprezentuje akúsi skrytú vyššiu pravdu a civilizačné posolstvo. Že sme však príliš duchovne tupí, aby sme túto pravdu vedeli rozpoznať. Dokonca aj tí, ktorí nesúhlasia s režimom, sa občas v tomto smere prerieknu. Európa a Západ by boli bez ruského zasahovania a ruskej sily bezvýznamné, neschopné a bezradné. Západ je nedochôdča, Rusko jeho pestún a záchranca. Keďže sa však zdá, že Rusko nemilujeme tak silno, ako by sme mali, ruskí vodcovia a propagandisti nám nezabudnú pripomenúť, že koniec koncov rozhoduje sila. A že jej majú dosť na to, aby nás premenili na hromadu dymiacich trosiek, možno rádioaktívnych. A že Sovietsky zväz sa nemal rozpadnúť, a že to čoskoro napravia, až sa nestačíme diviť!

sektárska „dialektika“

Hrubá propaganda má aj svoju subtílnejšiu intelektuálnu paralelu, siahajúcu hlboko do histórie, a to nie je žiadna upokojujúca správa. Apologéti ruskej cesty k spáse sa vyznačujú pozoruhodnou schopnosťou zmierovať nezmieriteľné protiklady, ignorovať evidentné fakty, a to všetko s poriadnou dávkou apokalyptického pátosu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite