Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zdravotnícky analytik a riaditeľ INEKO Dušan Zachar: Štát by nemal kupovať od Penty už postavenú nemocnicu Bory

.dušan Zachar .spoločnosť .spoločnosť

Termín „plán obnovy“ nadobúda v súčasnej situácii bombardovania a ostreľovania Ukrajiny iné konotácie.

Zdravotnícky analytik a riaditeľ INEKO Dušan Zachar: Štát by nemal kupovať od Penty už postavenú nemocnicu Bory MARTIN BAUMANN/TASR 29. apríl 2021 Bratislava: Premiér Eduard Heger počas tlačovej konferencie na tému Programové vyhlásenie vlády. Jednou z priorít slovenského Plánu obnovy v zdravotníctve je výstavba a rekonštrukcia nemocníc.

no v tomto článku sa budeme odvolávať na dokument Plán obnovy, ktorý Slovensko predložilo minulý rok Európskej komisii ako podmienku na čerpanie mimoriadnych 6,3 miliardy eur v dôsledku zmierňovania negatívnych ekonomicko-sociálnych dopadov pandémie koronavírusu a zvyšovania udržateľnosti a odolnosti hospodárstva a spoločnosti. Zameriame sa na jeden z jeho komponentov – modernú a dostupnú zdravotnú starostlivosť. Vo finančnom zobrazení tu ide o nezanedbateľnú sumu 1,163 miliardy eur, z toho až 998 miliónov na výstavbu, rekonštrukciu a vybavenie nemocníc a 58 miliónov na prípravu a riadenie projektových prác.

vyčerpáme všetky financie z Plánu obnovy?

Odhliadnime teraz od mimoriadnej slabiny slovenského dokumentu, ktorý síce deklaruje pekný hlavný cieľ, že sa „investíciami do moderných budov a technického vybavenia zefektívnia klinické a prevádzkové procesy, dosiahne sa lepší komfort pre pacientov a personál a zníži sa riziko nozokomiálnych nákaz“ (rozumej v nemocnici získaných infekcií) a tiež, že sa „zatraktívni prostredie pre špičkových odborníkov a pomôže znížiť ich odlev do zahraničia, najmä novej generácie zdravotníckych pracovníkov“, ale keďže dosiahnutie týchto cieľov sa nezaväzuje merať, nebudeme ani vedieť, či sa skutočne naplnili a či investované miliardy priniesli zamýšľané efekty. Jediným merateľným ukazovateľom má byť počet nových a zmodernizovaných nemocničných lôžok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite