Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský tenista Sergej Stachovskij uteká opačným smerom, ako jeho krajania – z Budapešti do Kyjeva

.peter Matuška .spoločnosť

Ozval sa sám, keď sa dozvedel o záujme zo Slovenska. Ukrajinský tenista Sergej Stachovskij (36) volal z auta na ceste z Budapešti do Kyjeva. Ide za otcom a bratom, odhodlaný vstúpiť do armády. Pritom v Maďarsku, kde býva, nechal manželku a tri deti. „Robím si veľké výčitky, že som išiel od nich preč, ale mal by som ich, aj keby som tam s nimi zostal,“ vzdychol si Stachovskij.

Ukrajinský tenista Sergej Stachovskij uteká opačným smerom, ako jeho krajania – z Budapešti do Kyjeva AP Photo/Markus Schreiber

keď sa politika „pchá“ do športu, to si človek už nejako zvykol. Ale aby šport musel vstupovať do vojny, tak to je silná nová vec. A nikdy som si v tejto dobe nemyslel, že ako športový novinár budem robiť s tenistom rozhovor ako vojnový korešpodent s vojakom!

Stachovskij, ktorý mimochodom žil aj v Bratislave a hovorí výborne po slovensky, však znel relatívne pokojne, hoci hovoril znepokojujúce veci. „Už som sa z toho trocha otriasol, ale prvé tri dni som bol vo veľkom šoku. Som niekde pri Ľvove, idem do Kyjeva, kde je otec a brat. Na hraniciach som videl dlhé „šóry“, ľudia tu vraj až 20-30 hodín čakajú, sú tu malé deti a vonku v noci mínus osem. Ale chápem, že pri týchto počtoch to asi trvá… Aj pumpy sú tu len dve a neviem, či majú dosť benzínu pre všetkých. Tých našich utečencov z Ukrajiny na Slovensko je veľmi veľa, ale myslel som, že bude ešte viac.“

Stachovskij je na športovca politicky dosť rozhľadený a národne založený. Už pri predošlej ruskej invázii na Ukrajinu (2014) vystupoval veľmi „antirusky aktívne“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite