Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozum hrá (vždy?) druhé husle

.fedor Gál .anton Vydra .spoločnosť

Fakty sú jasné. Pripomínať, opakovane, že všetky dobové prieskumy verejnej mienky svedčia o tom, že Československo sa rozpadlo navzdory prianiu väčšiny jeho občanov, je dnes už pasé. Možno je však dobré pripomenúť, že moc mali vtedy v rukách Vladimír Mečiar, Václav Klaus a ich melody boys. Štát sa rozpadol nedemokraticky (bez referenda) a vydávať tento akt za „mierotvorbu“ je podvod od A až po Z. Prišli sme o šancu žiť a prosperovať spolu, a nie každý na svojom záhumienku.

Rozum hrá (vždy?) druhé husle wikipedia

zvíťazili tí,  ktorí boli počas konfrontácie s komunistickým režimom zalezení. Československo sa rozpadlo pod taktovkou nacionalistickej rétoriky „revolucionárov druhej vlny“, ktorí si hovorili „národní“. Boli to zväčša bezostyšní klamári a nenažranci. Túto svoju osobnostnú črtu si ponechali dodnes. Vidieť v zákonodarnom zbore fašistov je tristné, no predstava, že by mohli aj vládnuť je ako zlý sen. Máme totiž precedens z čias vojnovej Slovenskej republiky.

Reči o odvekej túžbe Slovákov po samostatnom štáte boli pre drvivú väčšinu ľudí smiešne. Medzičasom si mnohí na túto lož zvykli, podobne ako na reči o tom, ako si oba politické národy rozchodom pomohli. Celý proces rozpadu Československa mal znaky kriminálneho konania a ako taký sa aj ocitne pred súdom dejín. Presnejšie: tak ho do dejín zaznamenajú historici a literatúra. Vinníci zostanú nepotrestaní. Máme v tom prax – nepotrestané ostali aj zločiny komunizmu a jeho kati i kápovia.

Dodatočne konštruované „argumenty“, legendy, symboly a rituály sa možno vžijú, zľudovejú a nadobudnú heroickú podobu. Presne takto totiž poslúžia posilňovaniu národnej identity a súdržnosti národnej pospolitosti. Motivácia „otcov zakladateľov“ či autorov scenárov rozpadu Československa, vrátane v Moskve vyškolených profíkov a ich spolupáchateľov, zrejme zapadnú prachom. Národy chcú byť na svoje dejiny hrdé. Čo na tom, že boli vyfabulované navzdory faktom? Hlavne, že máme „pokoj na prácu“, hejže?  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite