Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marína Gálisová: In dlh we trust

.marína Gálisová .spoločnosť .téma

Stotisíc mŕtvych, trojmesačný lockdown, pád ekonomiky: samé brutálne zážitky, o akých budú Američania hovoriť ďalším generáciám. A tiež zmena pohľadu na to, čo a za koľko má financovať štát. To je dnešné USA.

Marína Gálisová: In dlh we trust PROFIMEDIA 21. máj 2020 Ypsilanti, USA: Americký prezident Donald Trump navštívil závod na výrobu automobilov Ford a poskytol rozhovor miestnej televízii. Automobilka dočasne začala vyrábať pľúcne ventilátory pre pacientov s diagnózou covid-19.

ešte donedávna boli diskusie o deficite amerického federálneho rozpočtu totálnou deliacou čiarou tamojšej politickej scény. Okolo tejto hranice sa odohrávali slovné boje a siahodlhé blokačné prejavy zvané aj filibustre v Kongrese. Párkrát už bol zablokovaný celý federálny sektor s výnimkou toho najnutnejšieho, lebo fiskálne konzervatívni (či skôr fiskálne racionálni) legislatívci odmietali odhlasovať ďalšie bremeno dlhu. Vedeli, že dopadne na plecia ešte detných detí.

Dnes je situácia radikálne odlišná. Republikáni aj demokrati, fiskálni konzervatívci aj rozhadzovačníci sa spájajú pri hlasovaní za nové a nové programy štátnej pomoci, ktoré si vyžiadajú extrémne zvýšenie štátneho dlhu. Také, že by sa kvôli nemu ešte pred rokom filibustrovalo do úmoru či infarktu. Nuž, je tu korona.

len nie druhé Taliansko!

A dáva o sebe vedieť. USA na celkový počet infikovaných pacientov vedie svetovú tabuľku, je prvé aj v počte úmrtí, hoci ak prerátame tieto čísla na počet obyvateľov, horšie sú na tom iné krajiny (napríklad Španielsko, Taliansko, Francúzsko, ale aj Veľká Británia, Holandsko či Švédsko).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite