Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ruský svet alebo pravda nie je uprostred

.peter Zajac .spoločnosť .téma

Slavianofilstvo absolutizuje na jednej strane spätosť slovenských dejín s Ruskom, na druhej sa prezentuje ako bájka.

Ruský svet alebo pravda nie je uprostred BORIS NÉMETH 14. september 2015: Prejazd amerického konvoja z Česka na Slovensko cez hraničný priechod Brodské-Lanžhot prišli „víťať“ aj skupinky odporcov USA a obdivovatelia Ruska.

pravda nie je uprostred. Slavianofilstvo je v dejinách Slovenska devätnásteho a dvadsiateho storočia jeden z reálnych historických konceptov, ktorý sa len zriedkakedy a prakticky len po roku 1945 stal faktom aktuálneho sveta. Jeho súčasťou a skutočnosťou sú však aj predstavy, koncepty, konštrukty, fikcie. 

Súčasťou romantickej koncepcie moderného politického slovenského národa, od ktorej sa slavianofilstvo odvodzuje, je Inventing Slavia, vynájdené či vymyslené slovanstvo Slávy dcéry Jána Kollára či predstava Slovanstva a sveta budúcnosti, ktorou Ľudovít Štúr nahradil po roku 1849 politickú koncepciu slovenského národa ako moderného politického národa západoeurópskeho typu a presadzoval ju v publicistike a v piatich snemových rečiach ako poslanec Uhorského snemu v rokoch 1847 – 1848. 

Do roku 1945 možno však hovoriť o slavianofilstve ako o konštrukte. Až po roku 1945 sa stal súčasťou oficiálnej slovenskej a československej ideológie, a po roku 1948 kľúčovou súčasťou komunistickej ideológie zasahujúcej do všetkých oblastí súkromného a verejného života.  V roku 1945 vydal Alexander Matuška úvahu Štúr včera a dnes, kde sa v polemike s „majstrami fašistickej kultúry za bratislavského režimu“ prihlásil k Štúrovmu Slovanstvu a svetu budúcnosti, ktoré nazval „záveťou a odkazom slovanským“.  A horlil za „slovanskú koncepciu  politickú a celkove kultúrnu“.  Paradoxne postavil proti fašistickej inštrumentalizácii Štúra jeho socialistickú ideologizáciu slovenského národa v rúchu ruského samoderžavia, ruského diplomatického (úradného) jazyka, pravoslávia a občinného systému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite