Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenej energetike bude dominovať solárna energia. Investujeme aj do batérií a vodíka

.juraj Medvec .spoločnosť

Dopyt po elektrine neustále rastie. Transformáciu majú viesť menšie lokálne zdroje

Zelenej energetike bude dominovať solárna energia. Investujeme aj do batérií a vodíka RWE Offshore veterné elektrárne majú budúcnosť. Produkujú viac energie a vetry na mori sú lepšie predvídateľné. Prekážkou sú zatiaľ náklady, tie však prudko klesajú.

prechod na obnoviteľné zdroje na Slovensku prebieha veľmi pomaly. A pritom máme oproti ostatným vyspelým krajinám veľkú výhodu. Úplnou náhodou väčšina slovenskej elektriny pochádza z jadra alebo vody – vzniká teda bez emisií. Centrálni plánovači počas socializmu ani netušili, aké zelené Slovensko o niekoľko desiatok rokov vďaka tomu bude. Napriek dobrej východiskovej pozícii čaká našu energetiku historická transformácia. Jednoduché to však nebude. Na Slovensku sa stále drží názor „nie na mojom dvore“ a verejnosť má odpor najmä voči veternej energii. 

Dnes je v hre viacero možností. Jednou z nich je dovoz energie zo zahraničia. Krajiny v Baltskom mori, najmä susedné Poľsko, plánujú stavať  masívne veterné elektrárne v mori. Problémom pri dovoze sú však náklady a obavy o energetickú bezpečnosť Slovenska. Prím preto budú hrať lokálne solárne zdroje. Zavedenie obnoviteľných zdrojov do života podporuje aj štát a energetické firmy prostredníctvom projektov sieťových batérií a zeleného vodíka. Napriek strmému poklesu nákladov v posledných rokoch si za prechod priplatíme.

čoraz menšie, ale viac

Stratégia masívnych elektrární, ktoré zásobujú veľkú časť republiky, postupne upadá do histórie. Veľké uhoľné elektrárne s výkonom v stovkách megawattov dnes nahrádzajú decentralizované a menšie zdroje. Dôvod je jasný – uhoľné a plynové elektrárne sú síce efektívne a lacné, prispievajú však k zmenám klímy. Keď spomíname megawatty, mnohí sa isto pýtate, koľko energie je vlastne jeden megawatt? A čo je gigawatt? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite