Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Norbert Žilka: Bude rok 2022 skutočnou bodkou za covidom?

.norbert Žilka .spoločnosť .téma

Všetky informácie z rôznych končín sveta hlásia radostnú zvesť. Omikron je menej akčný pri devastácii ľudského organizmu. Krajiny sa otvárajú, ale ľudové veselice sa zatiaľ nekonajú.

Norbert Žilka: Bude rok 2022 skutočnou bodkou za covidom? HALFPOINT IMAGES/GETTY IMAGES Jedno z najviac postihnutých odvetví bolo gastro. Veľa prevádzok muselo zavrieť, iné len s ťažkosťami prežili. Po skončení pandémie bude problém zohnať do systému kvalitných ľudí, ktorí si medzičasom našli uplatnenie inde.

druhá odmocnina optimizmu

S covidom-19 sa budeme musieť naučiť žiť. Stal sa súčasťou nášho života. Vytvorili sme pre neho kráľovské podmienky, človek sa stal kultivačným prostredím, kde vznikali a naďalej budú vznikať nové varianty. Dnes už nik nesníva o úplnom vyhubení vírusu SARS-CoV-2 z povrchu zemského. A to napriek tomu, že máme recept, ako na to.

Hľadáme riešenia, ako dostať infekciu pod kontrolu. Ale čo to znamená, nik netuší. Hrdinský epos o kolektívnej imunite sa bude ďalej šíriť ako snová vízia kolektívneho diletantstva. Postupne sa budeme vracať do normálneho života, ktorý bude mať svoju modifikovanú podobu.

Veda je víťazom pretekov s časom, no iba v krajinách, kde má na ružiach ustlané. Za jediný rok bolo podaných 8,5 miliardy dávok vakcín, do polovice roka sa očakáva, že výrobcovia vyprodukujú 24 miliárd dávok. „Máme nástroje, ktoré môžu dostať pandémiu do kolien,“ vraví expertka WHO Maria Van Kerkhove. Doposiaľ sme do kolien dostávali najmä zdravotníkov, tak azda sa tie nástroje napokon naučíme správne používať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite