Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Sloboda v atómovom veku

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Zhoršujúca sa medzinárodná situácia vedie spolu s ostatnými problémami aj k zviditeľňovaniu sily a slabosti národov, štátov a politických systémov. Prízraky z čias studenej vojny sa vracajú. Strach o bezpečnosť však v politickom rozhodovaní môže viesť k vyvodeniu dôsledkov, ktoré nemusia byť vždy rozumné; povedané zdvorilo.

Esej: Sloboda v atómovom veku NATIONAL ARCHIVES/NEWSMAKERS/GETTY IMAGES Atómová bomba zhodená na japonské mesto Nagasaki 8. augusta 1945.

to predstavuje aj príležitosť pre extrémistov a politických dobrodruhov. Pre nás by to však mala byť predovšetkým príležitosť vyjasniť si pojmy pre triezve porozumenie stavu, ktorému musíme čeliť. Nezaškodí obzrieť sa do minulosti a pripomenúť si isté medzičasom „zasunuté“ skutočnosti. Aj preto, že minulé situácie, hoci v obmenených podobách, sa môžu opakovať.

stará téma v novej dobe

Tak ako pri niekdajších hádkach okolo nášho vstupu do NATO, aj dnes v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny sa na rôznych stranách vyťahujú „jadrové zbrane“ ako politicky použiteľná téma, psychologický a propagandistický nástroj, najčastejšie v službe nejakej protiatlantickej, protizápadnej či protiamerickej kauzy.

Strach z toho, že sa staneme skládkou jadrových zbraní alebo sa necháme zatiahnuť do veľmocenského súperenia, v ktorom sa staneme prominentným nukleárnym terčom, samozrejme, pôsobí. Pôsobí bez ohľadu na to, či tí, ktorí ho vyvolávajú, používajú racionálne argumenty, alebo len obvyklé manipulatívne postupy. Tak možno zneužívať strach na podporu politiky, ktorá vedie práve k stavu, v ktorom bude dôvod na strach a možné hrozby sa stanú akútnymi. Problém, ktorý poznajú psychológovia a psychiatri, tak možno vztiahnuť aj na roviny politického rozhodovania elít a psychológie davov: strach, vedúci k iracionálnemu, sebadeštruktívnemu správaniu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite