Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Psychiater, rabín a kňaz: Ako si v dnešnej dobe nezúfať?

.michal Oláh .spoločnosť .náboženstvo

Kresťanský psychiater, biskup, kazateľ, rabín a rehoľník hľadajú odpovede na otázky, ako sa vyhnúť zúfalstvu, prekonať strach, úzkosť a neistotu z rýchlo sa meniaceho sveta v pandémii. Vychádzajú z kresťanskej spirituality, rabínskej múdrosti a desaťročí živého vzťahu k Bohu.

Psychiater, rabín a kňaz: Ako si v dnešnej dobe nezúfať? zdravopedia.sk Zúfať je beznádej, ktorá paralyzuje. Dúfať je nádej, ktorá aktivizuje.

max Kašparů, kňaz a psychiater

Současná situace ve společnosti, vzhledem k prodělávané pandemii coronaviru, je podobná válečnému stavu ohrožení. Rozdíly jsou proti válečnému stavu v tom, že známe pouze jméno nepřítele, ale ten je neviditelný, jeho zbraně jsou rychlejší než naše obrana a mírová dohoda s ním není možná.

Taková situace působí velmi špatně na lidskou psychiku. Zvláště tehdy, když trvá už dlouho a ono pomyslné světlo na konci tunelu zatím ještě nesvítí. Úzkost a nejistota přechází v deprese.

Dovolím si na tomto místě nabídnout jeden lék, který jsem nazval „Sedm roušek.“

První rouška má název „Neboj se!“

Pokud se nebezpečný virus spojí se strachem, máme už nepřátele dva. Samotný virus má určitou sílu nás poškodit, pokud se spojí se strachem, poškodí nás dvojnásob. Nepřipusťte si strach do našich myslí a nestrašte se navzájem.

Druhá rouška má název „Respektuj!“

Respektuj odborníky, věř lidem, kteří jsou v lékařských oborech znalí věcí a dejme na jejich slova. Nenaslouchejme hlasům z podzemí.

Třetí rouška má název „Nemaluj čerta na zeď!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite