Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František: Dezinformácie o pandémii a vakcínach sú porušením ľudských práv

.michal Oláh .spoločnosť

Pápež František v priebehu niekoľkých týždňov už druhýkrát verejne vyhlásil, že vedomé šírenie falošných správ a dezinformácií o chorobe covid-19 a vakcínach je v „rozpore s ľudskými právami“. Upozornil na nebezpečenstvo „skreslenia reality založenej na strachu“. Pápež si za to vyslúžil kritiku aj z radov kresťanov so spoločným menovateľom: antivaxerstvo.

Pápež František: Dezinformácie o pandémii a vakcínach sú porušením ľudských práv SITA/Ivan Fleischer

vyzval zároveň ľudí, ktorí uverili konšpiráciám a klamstvám, aby verili vede založenej na faktoch. Stalo sa tak len necelý mesiac potom, ako 10. januára 2022 osemdesiatpäťročný pápež poukázal pred zborom diplomatov na pokrivenú ideologizáciu pandémie ľuďmi bez kompetencie vyjadrovať sa k tejto téme a nebezpečenstvo šírenia nepodložených dezinformácií o vakcínach. Svoje posolstvo adresoval tentokrát hlavne katolíckym médiám. 

Vyslovil jasnú podporu všetkým národným stratégiám imunizácie obyvateľstva, ktorú prirovnal k „morálnej zodpovednosti ľudstva“. Povedal doslova: „Je dôležité pokračovať v úsilí zaočkovať celosvetovú populáciu,“ pričom zdôraznil nevyhnutnosť distribúcie očkovacích látok medzi chudobné krajiny a potrebu prehodnotenia „monopolistických“ patentov jednotlivých výrobcov vakcín. Z tejto krízy vyjdeme podľa jeho slov ako ľudské spoločenstvo buď všetci, alebo nikto. Poznamenal tiež, že vakcíny nie sú „magickým prostriedkom liečenia“, ale najrozumnejším riešením prevencie ochorenia covid–19. Samotný pápež František je plne zaočkovaný troma dávkami.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite