Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rudolf Zajac: Covid nie je chrípočka (opravené)

.rudolf Zajac .spoločnosť .spoločnosť

Opak tvrdili na začiatku pandémie tí, ktorí sa zaradili k neprebernému množstvu karpatských géniov typu Danko či Gašparovič. (Pôvodne bol v texte ako autor tvrdenia omylom uvedený Igor Matovič, za čo sa mu ospravedlňujeme.)

Rudolf Zajac: Covid nie je chrípočka (opravené) FOTO BRANISLAV BIBEL/SITA 30. december 2021 Bratislava: Igor Matovič na tlačovke o predĺžení termínov očkovania s finančnou prémiou pre seniorov.

covid je veľká hrozba, jedna z najväčších od čias pandémie španielskej chrípky v rokoch 1918 – 1920. Je potrebné pripomenúť si, že názov španielska dostala nie preto, že by sa začala v Španielsku, ale preto, že Španieli o nej prví otvorene informovali. Zabila možno viac ako 50 miliónov ľudí  a infikovala tretinu ľudstva. Predpokladá sa, že išlo o vírus typu H1N1. a jeho potomkovia, mutanti, dodnes spôsobujú chrípku vo forme každoročných epidémií. Zato tretí rok trvajúca pandémia koronavirózy sa nepochybne začala na jeseň roku 2019 v Číne, o čom súdruhovia pomlčali. Svoje zohrala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá počas pandémie odporúčala presne opak toho, čo bolo treba naozaj robiť. Nuž, vplyv Číny na WHO je v nepriamej úmere k peniazom, ktoré tam posiela. Suverénne najviac platia Američania, ale najviac do WHO kecá Čína.

Postupne sme sa zoznámili najmenej s troma variantmi koronavírusu. Pôvodný čínsky, potom delta,, a teraz omikron. Zasiahli celý svet v štyroch či piatich vlnách pandémie a množstve rôznych podvĺn. Prvá vlna zaskočila najmä Taliansko a Španielsko. Dopadli zle, vysoká smrtnosť, tlak na nemocnice a najmä na intenzivistické lôžka, nutnosť, aby lekári rozhodovali, kto sa dostane a kto nie na umelú pľúcnu ventiláciu (ÚPV). Táto jarná vlna z roku 2020 bola jediná, v ktorej Slovensko obstálo na výbornú. Z nejakých neznámych dôvodov nás aj susedné krajiny vírus viac-menej obišiel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite