Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Francis Fukuyama: Na Ukrajine nám musí záležať

.francis Fukuyama .spoločnosť .politika

Rusko v posledných týždňoch presúva vojakov aj techniku na hranice s Ukrajinou a stále neodvolalo svoje vyhrážky, že podnikne priamy útok, ak USA a NATO nesplnia jeho požiadavky.

Francis Fukuyama: Na Ukrajine nám musí záležať FOTO YEVHEN KOTENKO/ UKRINFORM/FUTURE PUBLISHING/GETTY IMAGES 22. január 2022 Kyjev, Ukrajina: Ľudia s obavami pred ruskou inváziou pochodovali na Deň zjednotenia s polkilometrovou ukrajinskou vlajkou. Rečníci na zhromaždení požadovali členstvo v Európskej únii a v NATO a vysmievali sa ruskému prezidentovi Vladimírov

administratíva prezidenta Bidena sa s prezidentom Putinom a s ruskou stranou stretla pri bilaterálnych rozhovoroch a tiež pri multilaterálnych diskusiách, kde boli účastníkmi aj NATO a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Bidenov kabinet zatiaľ zastáva relatívne tvrdý postoj: odmieta ruské požiadavky, aby NATO už nikdy neabsolvovalo nijaké rozšírenie, navýšil objem vojenskej techniky, ktorú prisľúbil ako podporu Kyjevu, a pripravil podrobný zoznam sankcií, ktoré by sa aktivovali v prípade ruského útoku – figuruje na ňom aj škrtnutie projektu plynovodu Nord Stream II. 

Európania, a najmä Nemci, boli dosiaľ menej rozhodní: v novej koaličnej vláde SPD a Strany zelených sa objavili rozpory, pretože líderka Strany zelených a ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock sa voči Rusku  vyjadrila omnoho jednoznačnejšie ako kancelár Olaf Scholz (SPD). Nič z tohto však neviedlo k žiadnemu náznaku, že by sa Putin snažil z tejto krízy, ktorú sám vytvoril, vycúvať.

V okamihu, keď hrozí invázia, je vhodný čas pripomenúť, že suverenita a prežitie Ukrajiny by mali byť podstatné aj pre ostatné liberálne demokracie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite