Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najväčšia politická podlosť je, zahrávať sa s osudom a bezpečnosťou Slovenska

.konrád Rigó .spoločnosť

Náš východný sused čelí najväčšej hrozbe od druhej svetovej vojny a my na Slovensku týždne debatujeme o tom, či chceme obrannú dohodu so spojencom Slovenska. Debata o nej, bola od samého začiatku krátkozraká a oddnes už je tragikomická.

Najväčšia politická podlosť je, zahrávať sa s osudom a bezpečnosťou Slovenska SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

bývalí fundovaní, ale aj súčasní členovia vlády a koalície nasadli na vlak demagógie a iracionality. Pričom sa tvária, akoby vo vozňoch nesedela celá krajina, ktorá, aspoň dúfam, ešte nestratila pud sebazáchrany a ručnú brzdu dokáže zatiahnuť včas.

Veď  tu nejde o žiadnu maličkosť. Predseda vlády bezpečnostnú radu štátu dnes nezvolal kvôli dlažobným kockám pohodených v kríkoch pred Úradom vlády, ale kvôli tomu, že sa v našej bezprostrednej blízkosti, za našimi hranicami schyľuje k vojne. Zo skúseností s koronavírusom presne vieme, ako dokáže nedostatočne vysvetlená téma zneistiť ľudí, ktorých úmyselné skratky a dezinformácie pomocou algoritmov najnavštevovanejších sociálnych sietí už hravo presunú na stranu konšpirátorov. Vôbec nám nechýba, aby sme slovenskú spoločnosť zneistili aj v otázkach našej bezpečnosti. Práve naopak. Slovensko si nemôže dovoliť, aby sa s ním nezodpovední politici hrali na slepú babu. 

ponaučenie z korony 

Lídri dvoch najsilnejších opozičných strán sa správajú tak, akoby ich jedna mater mala. Na nízkej miere preočkovanosti Slovenska majú obaja veľký podiel zodpovednosti. Tým netvrdím, že by boli koaliční lídri v boji proti korone  zoradení v jednom šíku. Výsledkom populistických krokov našej „politickej elity“ je, že Slovensko nikdy nedosiahne potrebnú preočkovanosť.  Na rozdiel od iných štátov únie u nás v budúcnosti spôsobia aj bežné vírusy výrazné problémy.

„Frustrovaných nezaujíma ani to, že Ficovci strašia tou istou dohodou, ktorú by sami boli podpísali v roku 2019, nebyť kapitána Andreja Danka.“

Vláda tejto katastrofe mohla predísť, veď prvé antiočkovacie vlny existovali už pred pandémiou. Zaznamenali sme ich v čase snahy Andrey Kalavskej, zaviesť povinné očkovanie pre deti pred nástupom do materských škôl. Petície a facebookové výkriky vtedajších novopečených virológov a infektológov mali byť zdvihnutým prstom. Keby členovia rôznych pandemických a iných odborných komisií nemuseli bojovať s vládou a členovia vlády s Igorom Matovičom, antivaxerov by sme mohli obrať o priestor pre šírenie „vedeckých“ bludov.

po bitke je (vraj) každý generál 

Nielen minister zdravotníctva, ale aj my, obyčajní pešiaci sme v čase, keď ide o ľudské životy, o veľmi veľa ľudských životov, očakávali zodpovedné politické rozhodnutia. Nuž, boli sme naivní, veď výsledky posledných volieb do politického ringu postavili najzdatnejšieho politického marketéra bývalej opozície a bývalého trojnásobného urazeného a ohrozeného premiéra.   

Možno v inej zostave by sme sa správali rozumne alebo aspoň rozumnejšie, pandémia by si vyžiadala menej obetí na ľudských životoch, napáchala by menej ekonomických škôd a v spoločnosti by nenarysovala ďalšiu deliacu čiaru. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite