Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potrebuje Európa spoločnú obranu?

.daniel Hošták .spoločnosť .téma

Rok 2021 bol pre obranu a bezpečnosť v euroatlantickom priestore plný dôležitých a do budúcna zlomových udalostí. EÚ a NATO majú šancu dokázať, že bezpečnosť je naozaj prioritou, a vyvrátiť tak tvrdenia skeptikov.

Potrebuje Európa spoločnú obranu? BORIS NÉMETH

samit Aliancie o jej smerovaní v horizonte do roku 2030, stretnutie prezidentov Bidena a Putina v Ženeve, ale aj pandémia covid-19 a s ňou spojená kríza demokracie či rastúce riziko hybridných hrozieb. Všetky tieto faktory ovplyvnili bezpečnostnú situáciu v nestabilnom medzinárodnom prostredí.

Navyše, na prelome rokov 2021 a 2022 opäť eskalovalo napätie na ukrajinsko-ruskej hranici. Ruská federácia tam zoskupila viac ako 100 000 vojakov a množstvo vojenskej techniky. Znovu sa dokazuje, že situácia na Ukrajine musí byť jednou z priorít, ktoré musia Európa aj NATO riešiť, ak chcú zaistiť svoju bezpečnosť.

dva podstatné dokumenty

Udalosti na ukrajinsko-ruskom pohraničí však zatienili jeden z kľúčových procesov pre smerovanie bezpečnosti v Európe. Hovoríme o dvoch pripravovaných strategických dokumentoch – novej Strategickej koncepcii NATO a Strategickom kompase Európskej únie.

Obe inštitúcie paralelne pracujú na príprave dokumentov, ktoré pomenujú bezpečnostné hrozby i výzvy a identifikujú postup, akým by im členské štáty mali spoločne čeliť. Na prvý pohľad rozdielne dokumenty majú totožný cieľ: zaistiť bezpečnosť v európskom či euroatlantickom priestore a schopnosť reagovať na moderné hrozby. Keďže sa oba dokumenty zaoberajú rovnakým regiónom a reagujú na rovnaké bezpečnostné výzvy, vyvstáva otázka, do akej miery sa budú duplicitne opakovať, prípadne či práve pre duplicitný postup nebude výsledný efekt pre členské štáty oboch organizácií  EÚ aj NATO skôr kontraproduktívny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite