Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Víťazi a porazení na burzách. Budúcim dôchodcom pomohli najmä banky

.juraj Medvec .spoločnosť

Či vaše investície na dôchodok zarobia, závisí na výkonnosti firiem z hlavných globálnych indexov. Prinášame vám prehľad firiem, ktoré zažiarili, ako aj tých, ktoré prepadli.

Víťazi a porazení na burzách. Budúcim dôchodcom pomohli najmä banky

koronakríza poriadne zamávala so zabehnutými biznismi po celom svete. Medzi najtvrdšie zasiahnutých u nás patrili najmä prevádzkovatelia gastroslužieb a ubytovania. Ubytovacie služby dosiahli iba polovičné úrovne v porovnaní s obdobím pred úderom pandémie. A to napriek prudkému rastu v porovnaní s rokom 2020. Ako ukončili rok domáce firmy môžeme zatiaľ iba odhadovať. Konkrétne čísla zo Slovenska aj zo sveta spoznáme až o niekoľko mesiacov. Výkonnosť akcií na burze hovorí jasný príbeh v reálnom čase. Pre Slovákov môžu byť tieto spoločnosti relatívne neznáme. Napriek tomu ich vlastní prakticky každý, kto si sporí na dôchodok či auto. Je preto dôležité vedieť, čo ovplyvňovalo naše výnosy v posledných mesiacoch. Rok 2021 však priniesol jasných víťazov ako aj jasných porazených na svetových burzách. Tu je ich prehľad.

víťazi:

UniCredit - 75%, Societe Generale - 71%, Goldman Sachs – 45%

Mimoriadny rok zaznamenali európske banky. Tým priala otvárajúca sa ekonomika, návrat inflácie a rastúce úrokové sadzby. Utlmovanie podpory pre ekonomiku od centrálnych bánk by mal pomôcť finančným domov naďalej rásť. Výkonnosť ich cenných papierov podporili aj ďalšie faktory. S príchodom koronakrízy museli banky zvyšovať svoje rezervy na pokrytie potenciálne nesplácaných úverov. Ekonomika však získava svoju silu späť a banky môžu nazbierané rezervy pomaly uvoľňovať. Dobré správy sa prejavili aj na ich akciách. Darilo sa aj americkej investičnej banke Goldman Sachs. Jej tržbám pomohlo naštartovanie aktivity vo fúziách a akvizíciách, pri ktorých poskytuje poradenstvo a financovanie.

Home Depot – 59%

Pokiaľ si na dôchodok sporíte v akciách, vlastniť amerického obchodníka s potrebami pre domácich majstrov sa vám mimoriadne oplatilo. Firma ťažila zo zatvorenej ekonomiky, keď otvorené zostali iba nevyhnutné obchody – vrátane predajní Home Depot. Ľudia boli zatvorení v domácnostiach a masívne

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite