Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marína Gálisová: Pád do prázdneho stredu

.marína Gálisová .spoločnosť .téma

Prezidentské voľby v Čile dopadli zle, lebo dobre dopadnúť nemohli. Výber druhého kola bol: hrozba krajnej ľavice verzus hrozba krajnej pravice. Sčasti je to následok čilských dejín, no do veľkej miery aj obraz globálneho problému.

Marína Gálisová: Pád do prázdneho stredu CRIS SAAVEDRA VOGEL/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 21. november Santiago, Čile: Bývalý študentský vodca Gabriel Boric po prvom kole prezidentským volieb, kde získal druhý najväčší počet hlasov po Josém Antoniovi Kastovi, s ktorým sa stretol v priamom súboji o prezidenta Čile.

čile si zvolilo najmladšieho prezidenta vo svojich dejinách, 35-ročného bývalého študentského vodcu Gabriela Borica. Boric stelesňuje červený etatizmus a populizmus, aký je v týchto končinách pomerne známy: kandidoval s prísľubmi, že eliminuje slobodný trh, pochová „neoliberalizmus“, znárodní ťažbu lítia, vyhovie populistickým volaniam typu „všetko chceme zadarmo“. Dlhodobo je spojencom čilských komunistov a fanúšikom ozbrojených ľavicových milícií. Opakovane sa vyjadruje proti štátu Izrael a žiada navrátenie „palestínskych území“. Pre poctivý pohľad treba dodať, že v poslednom čase kritizoval aj metódy ľavicových diktatúr na Kube a vo Venezuele. No krutá pravda znie, že keby Boric uskutočnil svoje predstavy, Čile má veľkú šancu skončiť presne tam, kde Kuba a Venezuela sú.

Boricove ekonomické názory sú totiž silno poznačené Marxom. „Ak bolo Čile kolískou neoliberalizmu, teraz bude jeho hrobom!“ hlása a chystá sa rozbiť asi jediné dobré dedičstvo pinochetovských rokov – reformy navrhnuté ekonómami chicagskej školy, ktoré okresali rolu štátu v hospodárstve a dali viac slobody ľuďom rozhodovať o svojich peniazoch. Konkrétne hrozí zrušením súkromných dôchodkových účtov a celého systému, ktorý umožňuje človeku, aby si časť dôchodku tvoril postupne sám. Je to – iste nie náhodou – ten systém, ktorý u nás štve ficovcov.

Dôsledky víťazstva Gabriela Borica boli vidieť okamžite – klesla hodnota pesa, z krajiny okamžite odtiekla veľká časť zahraničného kapitálu. To, čo Boricovi voliči nevidia, je, že s investíciami odíde živosť ekonomiky a kto na to doplatí? Oni.

„V celej Latinskej Amerike čoraz častejšie prichádzajú k slovu populistickí lídri, z ktorých sa skôr či neskôr neraz stanú diktátori.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite