Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hovoriť jasne v pohnutých časoch

.tomáš Zálešák .spoločnosť .osobnosť

Pred dvoma rokmi, 12. januára 2020, odišiel z tohto sveta Roger Scruton, filozof, literát, priateľ stredoeurópskeho disentu v časoch komunizmu a – provokujúci konzervatívec. Treba si pripomenúť jeho odkaz, ktorý si zaslúži viac než povrchné ideologizujúce dezinterpretácie.

Hovoriť jasne v pohnutých časoch FOTO ANDY HALL/GETTY IMAGES 28. september 2015 grófstvo Wiltshire, Anglicko: Roger Scruton na farme Sandy Hill, kde realizoval svoju predstavu o domove v súlade s tradíciami a estetikou anglickej krajiny.

to platí detto v dobe, keď opäť zaznamenávame vzostup novej vlny toho, čo Scruton nazýval culture of repudiation – systematického zavrhovania všetkého zdedeného, tradičného a uspokojivo osvedčeného v mene receptov na dokonalú budúcnosť. Je ľahšie (najmä v istom prostredí) štylizovať sa do roly obrazoboreckého nositeľa pokroku, než upozorňovať na nenahraditeľnú hodnotu toho, čo sme sami vedome nevytvorili.

Už na začiatku svojej skoršej práce Zmysel konzervativizmu (1980) sa Scruton vyjadril, že „je známkou pohnutých čias, keď je konzervatívec nútený jasne sa vysloviť“. Inak povedané, konzervatívec býva za normálnych okolností málovravný, až kým ho do výrečnosti nedonúti tlak bolesti zo straty obývateľného a dôverne známeho prostredia. Podotýkam, že na to netreba byť „konzervatívcom“ v zmysle členstva v nejakej politickej strane. Aj taký autor ako George Orwell, ktorý sám seba úprimne označoval za socialistu, konštatoval vo svojej dobe poznačenej svetovými vojnami a totalitnými režimami: „Klesli sme do hĺbky, keď sa opätovná formulácia samozrejmého stala povinnosťou inteligentných ľudí.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite