Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lyžovanie v malom – vydrží?

.michal Oláh .spoločnosť .spoločnosť

Čertovica má slávu z 90. rokov dávno za sebou. Napriek bohatej snehovej nádielke okolité svahy krátko pred Vianocami zívajú prázdnotou. „Táto sezóna bude katastrofická,“ zveruje sa nám 43-ročný majiteľ hotela a niekoľkých okolitých zjazdoviek Pavel Ivanko.

Lyžovanie v malom – vydrží? BORIS NÉMETH

od krachu ho chráni najmä vlastníctvo zdedeného penziónu STIV Čertovica bez dlhov. Pokiaľ minulá zima mu vďaka sociálnym bublinám priniesla, paradoxne, väčší zisk, ako pred pandémiou, tento rok bude podľa jeho slov zásluhou chaosu v pandemických opatreniach ekonomickou pohromou. „Snažíme sa prežiť okienkovým predajom halušiek a teplých nápojov,“ vysvetľuje.

Vlani to ekonomicky zvládli len vďaka tomu, že hygienici koncom zimy povolili vytvorenie sociálnych bublín. Keďže je vlastníkom ubytovacieho zariadenia s reštauráciou a vlastným vlekom, vedeli sa uzamknúť, oplotiť lyžiarske stredisko a zabezpečiť právne náležitosti vo vzťahu k RÚVZ. Vytvorili niekoľko bublín lyžiarov, o ktoré sa staral sám, len so svojou rodinou. Ľudia sa nemohli ubytovať ani jesť inde, takže všetky služby využívali a kupovali od neho. Táto zima je však úplne odlišná. 

čaro čistého športu

Nejasné, neskoro komunikované opatrenia sú ničivé. Pre ne a decembrový zákaz hotelového ubytovania prichádza Ivanko o polovicu zákazníkov. Chodia sem hlavne domorodci z okolia Brezna a Liptova, ale len na otočku a veľa peňazí pri lyžovaní neminú. Plné parkoviská v okolí sú klamlivé. Čertovicu si počas pandémie obľúbili neplatiaci sánkari a bežkári. „Neviem z toho zarobiť, lebo ľudia sa už odnaučili platiť za služby. Nakúpili si skialpinistické lyže, tak už ani tie veľmi nepožičiavam,“ krčí plecami majiteľ. Väčšina solventnejších lyžiarov z Bratislavy šlo túto zimu radšej do Rakúska, ktoré malo jasne definované a mesiace vopred známe podmienky ubytovania v zimných strediskách.

21. decembra 2021 Čertovica, Vyšná Boca: Lyžiarske stredisko STIV Čertovica je menším z dvoch lyžiarskych stredísk v tejto kedysi hojne navštevovanej lokalite.BORIS NÉMETH21. decembra 2021 Čertovica, Vyšná Boca: Lyžiarske stredisko STIV Čertovica je menším z dvoch lyžiarskych stredísk v tejto kedysi hojne navštevovanej lokalite.

„Je v tom, samozrejme, aj prestíž bohatších ľudí. Lepšie sa dá pochváliť Kaprunom ako Čertovicou,“ myslí si Ivanko. Menšie slovenské lyžiarske strediská živoria, hoci ponúkajú návštevníkom pandemicky bezpečnejšie prostredie ako natrieskané veľkokapacitné lyžiarske komplexy s luxusným wellnessom a bohatým spoločenským programom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite