Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Mathia: Nájdeme odvahu zvoliť si ťažšiu cestu?

.jozef Mathia .spoločnosť

V slovenskom biznise pôsobím dlhé roky, ale neviem sa zbaviť pocitu, že situácia v tejto krajine nielen stagnuje, ale má tendenciu smerovať ku katastrofe. Mrzí ma najmä, že za posledných 20 – 30 rokov sa zásadne zmenilo to, že ako spoločnosť sa rozprávame stále len o politike a o zástupných témach, ktoré otvárajú politici, ale na dôležité témy z pohľadu dlhodobého fungovania spoločnosti, pridanej hodnoty pre krajinu a budúcnosti už neostáva čas.

ľudia sú stále náchylní venovať pozornosť témam, ktoré majú za cieľ odpútať našu pozornosť alebo budovať imidž politikov.  A väčšina z nás im na to skočí ako včela na med a dokonca tieto témy dookola diskutujeme, čím im pridávame len viac a viac pozornosti.

V pozadí však ostávajú neriešené témy, ktoré sa nedostanú do titulkov médií alebo na tlačovky politických lídrov. Uniká nám tak čas a hlavne vytvárame prostredie, v ktorom je ľahké byť apatickým. Ľahko sa môže stať, že v krátkom čase sa už nebude nikto zamýšľať nad zmenami, ktoré prinesú výsledok v čase a zostaneme uväznení v krátkodobých a nepodstatných témach.

Pritom Slovensko má v historickej pamäti obdobia, keď sme sa dokázali zmobilizovať a prísť s dôležitými riešeniami. Netreba ísť ďaleko, najlepším príkladom je „post-mečiarovské“ Slovensko, ktoré sa z čiernej diery Európy prepracovalo na príklad reformnej krajiny, do ktorej sa chodili učiť a inšpirovať nielen ľudia z Európy. Preto verím, že Slovensko ako krajina má obrovský potenciál a stačí, keď jej niekto ukáže cestu a smer k zvládnutiu aj ťažkých prekážok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite