Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Na Cypre proti rozdeleniu

.marína Gálisová .spoločnosť .cirkev pod lupou

„V tvárach migrantov vidíme Ježiša,“ povedal pápež František počas svojej návštevy na Cypre. Bolo to dôležité posolstvo, ale nebolo jediné.

Cirkev pod lupou: Na Cypre proti rozdeleniu

azda ešte dôležitejšie bolo, že s pápežom sa malo do Vatikánu vrátiť päťdesiat migrantov, ľudí pochádzajúcich z ťažko skúšaných regiónov, utekajúcich pred násilím a biedou. Ľudí, ktorých dovtedy nikto nechcel prijať. A to ešte stále nie je všetko, čím bola táto návšteva významná.

Pápež si vybral Cyprus ako cieľ apoštolskej cesty z podobných dôvodov, z akých navštívil v septembri Slovensko. Vieme, že u nás mala jeho návšteva pomôcť spojiť dlhodobo rozdelenú spoločnosť. A vieme, že Cyprus je doslova symbolom rozdelenia. Ostrov, ktorého jedna časť sa hlási k Turecku, druhá zostáva súčasťou Grécka, rozsekla vojna a po nej určená hranica na dvoje. Pápež sem vstúpil ako zástupca niečoho vyššieho, než je národnosť: a to vyššie nebolo náboženstvo, lež ľudstvo. Tvár človeka. Počas návštevy opakoval, že našou povinnosťou je vnímať v každom jednotlivcovi v prvom rade človeka, brata či sestru – osobu hodnú lásky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite