Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Privítajme nového člena koronarodiny

.norbert Žilka .spoločnosť

Posledné mesiace som často počúval, že COVID-19 už nie je zaujímavá investičná príležitosť. Vakcíny a nové lieky sú finálnym riešením pandémie. Je to len otázka času, kedy súpera položíme na lopatky. Smerujeme k totálnemu víťazstvu. A možno aj nie? Nový variant SARS-CoV-2 ani zďaleka nevyzerá na biely uterák hodený do ringu.

Privítajme nového člena koronarodiny COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium Mutácie spike proteinu Omicron: B.1.1.529

zlá správa pre pána Montaignera

Príchod nového variantu, ktorý dostal rozkošné pomenovanie omikron, sprevádza množstvo sprievodných komentárov. Od strašidelných až po úplne ľahostajné. Vírus získal novú podobu, zatiaľ však nevieme, ako sa zachová v súboji s delta variantom, ktorý ovládol starý kontinent. Veľké množstvo mutácií automaticky neznamená, že nový variant má lepšiu palebnú silu. Hoci najnovšie výsledky z afrických laboratórií ukazujú, že postupne získava dominanciu.

Celé mesiace sme počúvali, aké je očkovanie nebezpečné. Podľa niektorých internetových expertov núti očkovanie vírus k tomu, aby generoval nové mutácie, ktoré mu dajú nové vlastnosti. Upozorňoval nás na to aj nositeľ Nobelovej ceny Luc Montaignier. A ajhľa nový vírus s veľkým počtom mutácií prichádza z krajiny, ktorá dlhé mesiace poukazovala na nedostatok vakcín. A nie je to po prvý krát, čo vírus prišiel z krajiny s nízkou mierou očkovania. 

Mutácie sú prirodzenou ochranou vírusu pred imunitným systémom. Koronavírus sa bude neustále meniť a pre nás je dôležité sledovať jeho metamorfózu. Najviac sa mu darí v organizme, ktorého imunitný systém je v dovolenkovom režime. O vzniku pre vírus výhodných mutácií rozhoduje dlhodobá komunikácia s imunitným systémom, ktorý používa vlhký pušný prach. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite