Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kadiaľ von z pandémie? Vidíme svetlo na konci tunela?

.marína Gálisová .spoločnosť .téma

V začiatkoch pandémie bolo viac zľaknutia z vírusu, paradoxne však aj viac optimizmu. Prevládal pocit, že nejaký čas vydržíme žiť radikálne inak, pretože sa bojíme smrti, ale potom príde nejaké zázračné riešenie a bude po všetkom.

Kadiaľ von z pandémie? Vidíme svetlo na konci tunela? LUCAS UEBEL/GETTY IMAGES 16. jún 2020 Gravatai, Brazília: Dcéra objíma matku v Tunel do Abraco – v „Tuneli objatí" na klinike Tres Figueiras.

dnes je pocit úplne iný. Strach z vírusu je raz väčší, raz menší, podľa ročných období, kriviek výskytu a príchodu nových variantov. Ale celkovo prevláda skôr frustrácia a istá otupenosť typická pre dlhodobé krízy, v ktorých buď nedovidíme na svetlo na konci tunela, alebo sa nám akoby stále vzďaľuje. Otupenosť je prirodzená reakcia, bez nej by nás pravdepodobne zabíjal stres.

Zmenili sa mnohé faktory tejto pandémie. Jediné, čo sa nezmenilo, je nutnosť a túžba prežiť. Zmenila sa aj perspektíva. Zistili sme, či skôr akceptovali, že vírus nemôže len tak „odísť“. Zároveň sme vynašli cesty z pandémie, k prímeriu s vírusom.

Zatiaľ vieme pomenovať v zásade tri cesty z pandémie: imunizáciu, vynútené zmeny správania, terapiu. Pod imunizáciou môžeme chápať vakcíny aj premorenie. Pod vynútené zmeny správania patria rôzne opatrenia od social distancing po tvrdý lockdown, ktoré majú za cieľ spomaliť šírenie vírusu. Terapia je liečba už existujúcich infekcií.

Všetky tri tieto cesty nám môžu pomôcť k tomu, naučiť sa s vírusom „žiť“, ale netolerovať jeho masové vyčíňanie. Všetky tri však majú svoje obmedzenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite