Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď štát bráni zoštátneniu

.radovan Potočár .spoločnosť .spoločnosť

Diskusia o ekonomických kategóriách v odvetví, akým je energetika, nepatrí k najľahším disciplínam.Jedna zo slovenských národnosocialistických strán pred minuloročnými parlamentnými voľbami oblepila krajinu bilbordmi s heslom: „Zoštátnime strategické podniky. Lacnejšia elektrina, teplo aj voda!“

Keď štát bráni zoštátneniu HENRICH MIŠOVIČ/TASR 30. október 2020: Jadrová elektráreň Mochovce. Testovanie zamestnancov na koronavírus. Štát má v energetike silné postavenie už dnes a energie vďaka tomu lacnejšie nie sú.

vo svojom „programe“ strana „tézu“ ďalej rozviedla slovami: „Vodu, elektrinu, plyn či pôdu, ktorú dnes vlastnia cudzinci, vrátime národu!“ Pre korektnosť sa žiada dodať, že išlo o stranu, ktorá je najotvorenejšie fašistická. Pre úplnosť treba doplniť, že pod heslo by sa s väčšími či menšími okolkami zrejme podpísal ktorýkoľvek subjekt z národnosocialistického spektra. 

Pokrikom o zoštátňovaní populista stavia na istotu. Myšlienka štátneho vlastníctva energetických podnikov v časti voličstva útočí na jeden z najnižších pudov: „cudzím vezmeme, našim rozdáme“ a zároveň pracuje s hlboko zakoreneným mýtom: „prečo by štát predával sliepku, keď môže predávať (zlaté) vajcia?“

Súčasná diskusia o predaji podielu EPH v Stredoslovenskej energetike maďarskej štátnej skupine MVM otázku otvára nanovo. Mal by štát podnikať v energetike?

zoštátnenie firiem nezlacní energie

Spomínaný bilbordový návrh na zoštátnenie energofiriem je nezmyslom minimálne z dvoch dôvodov: odkúpenie stopercentných podielov veľkých energetických firiem by bolo pre štát extrémne nákladnou investíciou bez rozumnej perspektívy návratnosti a lacnejšie energie by domácnostiam určite neprinieslo.

Podľa analýzy INESS z roku 2017 je zoštátňovanie strategických podnikov, o ktorom fašisti tárali už pred voľbami v roku 2016, otázkou miliárd eur. Ak za „strategické podniky“ budeme považovať Slovenské elektrárne, Západoslovenskú energetiku, Stredoslovenskú energetiku, Východoslovenskú energetiku a Slovenský plynárenský priemysel, podiely v týchto podnikoch štát v minulosti predal dokopy za 4,2 miliardy eur. Po úprave o infláciu to predstavuje viac ako šesť miliárd eur. Ak by sa nálepka „strategické“ ocitla aj na ďalších energetických firmách, konečný účet by bol, samozrejme, ešte mastnejší.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite