Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pre Editu Gruberovú bol hlas len prostriedkom, cieľom bola výpoveď

.marián Jaslovský .spoločnosť .osobnosť

Kráľovná koloratúry, tak nazývali Editu Gruberovú médiá na celom svete. Jedna z najvýznamnejších sopranistiek, ktorej meno patrí na rovnaké večné javisko ako Maria Callas či Monserat Caballé, zomrela vo veku 74 rokov.

Pre Editu Gruberovú bol hlas len prostriedkom, cieľom bola výpoveď J. VALKO/VTEDY/TASR 16. december 1968 Banská Bystrica: Edita Gruberová ako Violetta v opere La Traviata v Spevohre Divadla Jozefa Gregora Tajovského. V pozadí Ľudmila Vyskočilová ako Flóra.

jej životný príbeh je zároveň dôkazom vulgárnej nekultúrnosti socialistického zriadenia. Angažmán v SND pre kádrový profil nedostala, účinkovala preto v Banskej Bystrici. Komunisti ju doslova vyštvali kvôli jej talentu, ktorý si všimli aj vo Viedni. „Bol som svedkom koncertu Slovenskej filharmónie, keď pod taktovkou Ladislava Slováka predniesla árie z Bachových a Händelových kantát, ako aj krkolomnú koloratúrnu áriu Kráľovnej noci z Mozartovej Čarovnej flauty,“ píše operný kritik Pavel Unger. „Práve tá jej otvorila brány do Viedenskej štátnej opery, kde v tejto postave debutovala 7. februára 1970. A o päť dní k nej pridala Olympiu z Hoffmannových poviedok.

Na Slovensku nastali kruté časy normalizácie, štátna hranica po krátkom politickom uvoľnení okolo roku 1968 povestným Husákovým výrokom prestala byť „korzom“. „Edita Gruberová na vlastnej koži pocítila, že pendlovanie medzi Bratislavou a otvoreným svetom sa stávalo neúnosným,“ zdôrazňuje Unger. 

V praxi to bolo úplne klasické komunistické šikanovanie. Pobúrenie režimu už vyvolal samotný podpis zmluvy s operou, lebo o takýchto veciach mohla vtedy rozhodovať len agentúra Slovkoncert. Povolenie na pobyt vo Viedni mohla speváčka podpísať vždy len na jeden týždeň. Gruberová si povedala, že stačilo a odišla spolu s mamou doslova len s niekoľkými šatami a páperovými prikrývkami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite