Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sestra, ktorá sama zaočkovala 50 000 ľudí: Boja sa, ani nevedia čoho

.michal Oláh .spoločnosť .reportáž

Pre zdravotnú sestru Katku Stroškovú je vakcinácia proti covidu životným poslaním. „Pandémiu nedokážeme poraziť inak,“ hovorí v dedine čakajúcim na dávku. Len ona sama zaočkovala doteraz neuveriteľných 50-tisíc ľudí. Očkuje, kam ju zavolajú: v kultúrnych domoch, v domácnostiach, vakcinačných centrách, na farách.

Sestra, ktorá sama zaočkovala 50 000 ľudí: Boja sa, ani nevedia čoho BORIS NÉMETH

usmievavá 43-ročná sestrička Katka vedie mobilný očkovací tím Nemocnice Agel Levice. Dnes je však ako zdravotníčka sama. Sprevádza ju len dvojica mladých policajtov, ktorá, našťastie, žiadne výtržnosti doteraz riešiť nemusela. Medzi ľuďmi vraj prevláda vďačnosť, podľa Katky miestami až dojemná. Najmä starší ľudia jej po očkovaní so slzami v očiach ďakujú za ochranu.

Katka škodovkou brázdi západné Slovensko od pondelka do piatku. Pozvať ju môže cez samosprávny kraj starosta, sociálne zariadenie alebo imobilný človek. Nikomu nepovie nie. Najväčší záujem vidí u seniorov, najmenší u tridsiatnikov a štyridsiatnikov. „Cítia sa silní, argumentujú hoaxmi, radami antisystémových politikov alebo aj strachom z následkov očkovania,“ vysvetľuje s úsmevom. Čo by podľa nej zvýšilo dôveru v očkovanie, keďže sme so 42 percentami plne vakcinovaných na chvoste EÚ? „Rozhodne nie lotéria,“ smeje sa, keď vykladá vakcíny z chladiaceho boxu v kufri auta. Pred obecným úradom Novej Vsi nad Žitavou nás už čaká starostka Mária Korčoková. 

Katka Strošková očkuje v Kultúrnom dome v Novej Vsi nad Žitavou. Počas ciest po západnom Slovensku ju sprevádza dvojica mladých policajtov.Boris NémethKatka Strošková očkuje v Kultúrnom dome v Novej Vsi nad Žitavou. Počas ciest po západnom Slovensku ju sprevádza dvojica mladých policajtov.

starostka: mali by očkovať obvodní lekári

„Zaočkovanosť obce je čosi nad 40 percent, čo je priemer Nitry,“ vysvetľuje starostka. Dedina má 1 358 obyvateľov a v miestnom kultúrnom dome sa očkuje už tretíkrát. Žiaľ, dnes je tu len 18 ľudí, väčšina na druhú dávku. V minulom termíne ich bolo 70. Novozaočkovaných dnes pribudlo len zopár. Kampaň za vakcináciu starostka nerobí: „Nerada nútim ľudí, keď sami nechcú, je to na rozhodnutí každého. Ja s mojou rodinou sme však zaočkovaní.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite