Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Telemedicína, skromný záchranca zdravotníctva

.vladimír Dvorový .spoločnosť .spoločnosť

Náhle zhoršenie zdravotného stavu nemusí mať nutne charakter vážnej poruchy vedomia, úrazu alebo inej závažnej príhody, keď je potrebné aktivovať záchranný systém a keď ide o minúty.

Telemedicína, skromný záchranca zdravotníctva WESTEND61/GETTY IMAGES Telemedicínu môžeme vykonávať iba vďaka núdzovému stavu. V štandardných podmienkach v našej krajine zatiaľ legálna nie je.

často ide o menej závažné prejavy, ktoré pacienta síce znepokojujú, no dramaticky nezhoršujú jeho celkový stav. Patríme k štátom s jedným z najvyšších počtov návštev u lekára v priebehu roka, a preto je vysoko pravdepodobné, že pacient s takýmito aj menej závažnými ťažkosťami navštívi lekára. Niektorí pacienti sa dajú vyšetriť svojím praktickým lekárom, iní navštívia pohotovosť, či dokonca urgentný príjem niektorej z nemocníc radšej večer, aby nečakali. 

Väčšina týchto návštev má banálny podklad a pacient skôr ako lieky potrebuje počuť názor lekára a upokojiť. Zdravotníci sú týmito výkonmi preťažovaní a z mnohých rozhovorov s kolegami viem, ako veľmi ich to demotivuje a unavuje. Pacient však vyhľadáva lekára preto, že si nevie poradiť, má obavy a cíti potrebu konzultovať svoj stav, poradiť sa a niekedy tiež vyrozprávať sa. Po pravde, je nutné povedať, že pacienta takému správaniu naučil systém. A tiež mu v rámci výchovy k zdraviu ustavične v kampaniach pripomíname, že ak cíti tŕpnutie končatiny, má prísť, lebo môže mať cievnu mozgovú príhodu, ak cíti tlak na hrudníku, tak môže mať infarkt. Do toho prišla vakcinácia so zbierkou často bizarných a neuveriteľných pseudonásledkov a s mnohými vystrašenými ľuďmi v čakárňach. 

Zavedenie poplatkov dokáže veľmi efektívne nastaviť bariéru, aby pacient neprišiel. No funguje to najmä u tých, ktorí chodievajú na vyšetrenie nie dvanásťkrát ročne, ale dvanásťkrát za mesiac. Politici navyše poplatky nemajú radi, a to nielen pri testoch na covid-19.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite