Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pápež František: V mene Božom vás prosím o gesto ľudskosti

.michal Oláh .spoločnosť

Pápež František vo svojom sobotnom príhovore ponúkol víziu spravodlivého usporiadania sveta po pandémii. Nevyhol sa pritom kritike tienistých stránok kapitalizmu a riziku uprednostňovania zisku pred ľudskosťou. „V mene Boha“ požiadal finančné skupiny, korporácie, laboratóriá, novinárov a politikov... o gestá ľudskosti. Odkazuje nám: „Nebojte sa spoločne snívať.“

Pápež František: V mene Božom vás prosím o gesto ľudskosti TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino)

zúčastnených aktivistov oslovil poeticky hneď v úvode slovami „milí sociálni básnici“, pre ich schopnosť a odvahu prinášať nádej všade tam, „kde sú ľudia vytláčaní na okraj spoločnosti“. Medzi účastníkmi videokonferencie s pápežom Františkom zo 16. októbra 2021 bola okrem laických občianskych aktivistov z Latinskej Ameriky a iných častí sveta (napr. hnutie Black Lives Matter) dokonca aj skupina utečencov uviaznutých v Líbyi, z ktorých viacerí prežili protiprávne väznenie a mučenie. Išlo už o IV. svetové stretnutie ľudových sociálnych hnutí, počas ktorého pápež vyzval poslucháčov online stretnutia k spolupráci prostredníctvom solidarity a subsidiarity s cieľom zmeniť sociálnu nerovnosť a marginalizáciu prehĺbenú pandémiou. 

vžiť sa do reality zavretých dverí

Cieľom konferencie bolo diskutovať o sociálnych nepokojoch vyvolaných nespravodlivosťou a chudobou, o boji sociálne vylúčených za svoje práva a formách ochrany pred štrukturálnou nezamestnanosťou. Pápež František hovoril hlavne o sociálnej nerovnosti zvýraznenej pandémiou nového koronavírusu, vďaka ktorej mal každý z nás možnosť zažiť na vlastnej koži nútený sociálny dištanc, zákaz vychádzania a „vchádzania“, zavreté dvere obchodov a inštitúcií, čo nám dalo príležitosť vžiť sa do reality „zavretých dverí a zakázaných vstupov“, aké denne zažívajú utečenci, ľudia bez domova a chudobní ľudia z regiónov s menej rozvinutou infraštruktúrou. 

Pápež vyjadril vďačnosť členom moderných sociálnych hnutí slovami „Chcem vám poďakovať, pretože ste pocítili bolesť druhých ako svoju vlastnú. Viete ukázať tvár skutočnej ľudskosti, ktorá nie je otočená chrbtom k utrpeniu ľudí okolo vás, ale trpezlivo, odhodlane a neraz bolestivo znášate úzkosti a trápenia svojich bratov a sestier.“ Svätý Otec od začiatku svojho pontifikátu neváha otvárať aj ekonomicko-politické témy, v ktorých poukazuje na nespravodlivé prerozdelenie bohatstva, za čo si neraz vyslúžil označenie „ľavicový pápež“ alebo dokonca až „komunista“.  Jeho myšlienky o ekonomike pritom nechcú byť pravicové ani lavicové, ale hlboko biblicky spravodlivé. Rád pritom cituje „cirkulačný model“ ekonomiky, ktorý podľa jeho slov ľudí chráni od sociálneho vylúčenia a ničenia životného prostredia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite