Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Smatana o štátnom rozpočte pre zdravotníctvo: Exodus zdravotníkov vol X

.martin Smatana .spoločnosť .spoločnosť

Rozpočtové rokovania v zdravotníctve majú každý rok silný sprievodný program. Rôznorodé mediálne vystúpenia sú dopĺňané ultimátami či sľubmi ministrov a dušovaním opozície, že „keby tam boli oni“, tak je sektor prioritou.

tento rok sa však udialo niečo nevídané. Nie, nerozprávam o návrhu,  ktorý by priniesol najnižšiu platbu za poistencov štátu za posledných desať rokov. 

Po rokovaní tripartity vystúpili na spoločnej tlačovej besede zástupcovia štátnych aj súkromných nemocníc, inovatívnych aj generických liekov, všeobecných aj špecializovaných ambulancií, poisťovní, odborov, komôr aj pacientskych organizácií. Prečo sa prakticky celý rezort zjednotil? 

Aby ukázali ministerstvu financií, že návrh rozpočtu považujú za nedostatkový a vyjadrili podporu ministerstvu zdravotníctva. Za navýšené prostriedky si nekúpia nové BMW ani nepôjdu na luxusnú dovolenku. Zdroje sú podľa nich potrebné, ak nechceme, aby nám zdravotníci utekali do okolitých krajín, a ak chceme, aby naši pacienti mali dostupnú, modernú a kvalitnú starostlivosť. 

To, či toto vystúpenie pomohlo presvedčiť ministra financií či politikov, sa uvidí v nasledujúcich dňoch. Už dnes však viem, že MF SR znížilo platbu za poistenca štátu do konca tohto roku o 232 miliónov eur. Teoreticky ministerstvo financií zatiaľ zdroje definitívne nezobralo, len ich „zamrazilo“. Je to teda niečo ako Schrodingerova mačka. Aj sú, aj nie sú. 

Zníženie platby tri mesiace pred koncom roka vytvára nebezpečný precedens.

Od čoho závisí, či „mačka žije“?  Podľa ministerstva od toho, aká bude jesenná vlna a ako sa budú vyvíjať výdavky poisťovní či ekonomika krajiny. Prakticky však už došlo ku kráteniu platieb a z vyjadrenia predstaviteľov MF SR aj rozpočtu je zrejmé, že MF SR si stojí za svojimi predpokladmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite