Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nadkritické množstvo krásy

.marián Jaslovský .spoločnosť .kultúra

Koncom leta hrali v magickej albrechtovskej záhrade. Na záver vystúpenia sa publikum postavilo a nastali hlasné ovácie a mohutný potlesk. Dvaja mladí milí ľudia pôsobili, ako keby prišli pod obrovskú čerešňu nejaké rozprávkové bytosti a všetkých začarovali esenciou vychádzajúcou zo šiestich strún a jedných úst.

Nadkritické množstvo krásy BORIS NÉMETH Gitarista Jakub Šedivý a speváčka Kristína Mihaľová, ktorí vystupujú aj pod pseudonymom Lash & Grey.

v publiku bolo aj dosť známych tvárí, čo je neklamný znak toho, že speváčka Kristína Mihaľová a gitarista Jakub Šedivý, ktorí sa v Bratislave objavili pred štyrmi rokmi, sú in. Málokto si to zaslúži viac. Talent, pracovitosť a skromnosť, ktorá presakuje aj do Jakubovho neexhibicionistického, ale o to premyslenejšieho gitarového sprievodu, sa spájajú a vytvárajú nadkritické množstvo krásy. Obaja Kristínini rodičia učia hudbu na základnej umeleckej škole, mama je folkloristka, otec  gitarista. Vkusovo ju nijako neopvplyvňovali. Zásadným momentom bolo objavenie Dana Bártu a jeho skupiny Illustratosphere. „Vtedy som si uvedomila, že asi nemám rovnaký vkus ako moje kamarátky.“ To podstatné však prišlo až na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe.

Na konzervatóriu sa stretla s Jakubom, ktorý prišiel do veľkomesta ako 15-ročný rovno z rodnej Dolnej Súče. „Spočiatku som sa cítil ako Otík z filmu Vesničko má středisková, už len tie slúchadlá mi chýbali,“ komentuje to pobavene. „ale skoro som sa adaptoval.“ Jakub doma za 3 a pol roka preletel základnou umeleckou školou, odbor klasická gitara, cítil potrebu sa niekam posunúť. Toto mu vrchovato poskytla Praha. Škola ho naučila remeslu, ktoré sa vybrusovalo hraním po kluboch, aj keď je to v Prahe ťažký chlebíček, z ktorého sa sotva dá vyžiť. „Ježkáreň“, ako všeobecne hovorí tejto škole, je zameraná na džez a populárnu hudbu a nie je to typická stredná škola – navštevujú ju aj starší študenti. Kristína s Jakubom patrili medzi najmladších. „Skoro som zistil, že výsledky v škole nie sú najdôležitejšie,“ hovorí Jakub. „Mali ich aj ostatní, ale nič netvorili.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite