Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brat Filip: Dnes chcem napísať dve minitémy

.brat Filip .spoločnosť .slovo františkána

Prvá je táto: Elizabeth Lukasová, výborná žiačka Viktora Frankla, robila svojho času analýzu výskumu nemeckého národa, v ktorej jej vyšla pozoruhodná vec. Nemci, ktorí stavali po druhej svetovej vojne na nohy úplne zdecimovanú, zbombardovanú krajinu, boli šťastnejší ako Nemci, ktorí koncom 20. storočia túto parádne vybudovanú krajinu dostali do užívania iba tak.

Brat Filip: Dnes chcem napísať dve minitémy

ak dostaneme nejaký Dar zadarmo, nevážime si ho. A ak sa nepodieľame na jeho budovaní, vtedy sa len ťažko približujeme k naplneniu.

Pripomína mi to stav, ktorý vidím všade naokolo. Ľudia, ktorí ľahko prišli k manželstvu, len akoby nejakou zotrvačnosťou náhodného chodenia, toto manželstvo ľahko pustili. Ľudia, ktorí ľahko prišli k sviatosti kňazstva, len akoby nejakou zotrvačnosťou prvotného nástupu do seminára, toto kňazstvo ľahko pustili. Ľudovo povedané ľahko prišlo, ľahko odišlo.  No a čo? „Milujem“ analýzy v ktorých som sa dočítal, že dnes už ľudia nie sú schopní žiť spolu v manželstve celý život. A tiež som si so záujmom prečítal plytký článok, prečo je vernosť proti prírode?! Moji rodičia v septembri dali už 48 rokov spoločného života v manželstve! Nuž, a tá ich cesta vôbec nebola priamočiara a veselá, skôr kamenistá a tŕnistá. Ak vydržali, tak len preto, že vznik manželstva nikdy nebrali ako cieľ a zavŕšenie všetkých svojich snáh. Naopak, od prvopočiatku vnímali manželstvo ako štartovaciu plochu na stavbu domu ich manželskej lásky a od začiatku prosili Boha, aby im ten ich vzájomný domov pomohol stavať. Dnes ani oco, ani mama nejako ostentatívne nefrajerčia, že sú už toľké roky spolu. Zrejme práve takto potichu a nevedomky mi tie vzájomné roky vernosti ponúkajú ako inšpiráciu.

Druhá téma: 

V týchto dňoch oslávime slávnosť nášho zakladateľa svätého Františka a hoci je to už viac než 800 rokov, vidím ako fenomenálne prekročil tieň nielen svojej osobnosti, ale aj svojej doby a stal sa pre nás nadčasový.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite