Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus ONLINE: Pribudlo takmer 2-tisíc nakazených, na školách sa pokračuje so samotestovaním, pribudli aj čierne okresy

.tamara Antolová .michaela Matušková .redakcia .spoločnosť

Denne aktualizované najdôležitejšie informácie týkajúce sa koronavírusu a jeho šírenia na Slovensku či vo svete.

Koronavírus ONLINE: Pribudlo takmer 2-tisíc nakazených, na školách sa pokračuje so samotestovaním, pribudli aj čierne okresy

situáciu ohľadom koronavírusu sledujeme online.

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie covid-19 potvrdených 431 757 (+1871) prípadov, 12 791 (+19) na jej následky zomrelo a hospitalizovaných je 885 (+8) ľudí,
  • .pod lampou o tom, čo sa nás čaká túto jeseň, si môžete pozrieť na tomto odkaze,
  • rozhovor s Vladimírom Krčmérym o raste infikovaných, ďalšej pandémii a návšteve pápeža si môžete pozrieť na tomto odkaze,
  • online z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. 

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme. 

13:38 OKRESY: Od pondelka 18. októbra bude na Slovensku v čiernej farbe päť okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 22 okresov. Červených okresov bude 37, oranžových 15. Vláda SR na svojom štvrtkovom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

10:32 ŠKOLY: Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka. Pred štvrtkovým rokovaním vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že ide o komunikáciu s hlavným hygienikom SR.

10:05 SLOVENSKO: Prostredníctvom 12.531 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu (13. 10.) na Slovensku 1871 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 19 obetí.

8:52 SLOVENSKO: Od stredy sa otvára možnosť registrácie na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre deti vo veku od päť rokov. Je určené pre malých pacientov, ktorí sú vážne ohrození ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Pred očkovaním je nevyhnutné, aby rodič alebo zákonný zástupca vyplnil žiadosť o očkovanie, poučenie a informovaný súhlas a ošetrujúci lekár vyplnil výmenný list. Následne rodič alebo zákonný zástupca zaregistruje dieťa na stránke www.korona.gov.sk alebo www.vakcinacia.nczisk.sk.

V stredu sa spúšťa aj očkovanie zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach a klientov zariadení sociálnych služieb (ZSS). Proces očkovania zdravotníkov je v réžii samotných nemocníc, pričom ambulantní lekári sa budú môcť dať zaočkovať po dohode s konkrétnou nemocnicou. Očkovanie klientov ZSS bude prebiehať prostredníctvom výjazdových očkovacích tímov.

Všetky informácie z predošlého dňa si môžete prečítať nižšie.

10:59 SLOVENSKO: Podľa údajov zverejnených Ministerstvom zdravotníctva SR bolo najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami v Žilinskom kraji, a to 589. V Prešovskom kraji pribudlo 520 pozitívne testovaných, v Košickom 391 a v Banskobystrickom 301. Trnavský kraj zaznamenal 189 nových prípadov, Bratislavský 183, Nitriansky 119 a Trenčiansky 114. „Zo sekvenovaných vzoriek za uplynulý týždeň má delta variant stopercentné zastúpenie,” uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pozitívny antigénový test malo 372 osôb, z nich viac ako 73 percent neabsolvovalo očkovanie. Celkovo sa za utorok vykonalo 19 715 antigénových testov. Eliášová doplnila , že z 2 406 pozitívnych prípadov potvrdených PCR testami bolo takmer 76 percent nezaočkovaných.

Z celkovo hospitalizovaných 877 ľudí nie je zaočkovaných takmer 84 percent. Potvrdené ochorenie má 818 osôb. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 97 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 91 osôb. „Z nich viac ako tri štvrtiny nie sú očkovaní,” dodala Eliášová.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 473 996, pričom za predchádzajúci deň pribudlo 1 475 očkovaných. Druhou dávkou bolo uplynulý deň zaočkovaných 1 454 ľudí, počet plne zaočkovaných Slovákov sa tak zvýšil na 2 275 575.

10:04 SLOVENSKO: V utorok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 2 406 osôb, laboratóriá pritom vykonali 13 927 vyšetrení. V súvislosti s ochorením COVID-19 zaevidovali 20 nových úmrtí. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 19 na 877. Prvú dávku vakcíny uplynulý deň dostalo 1 475 Slovákov.

Všetky informácie z predošlého dňa si môžete prečítať nižšie.

15:03 VAKCÍNA: Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, rozhodne odmietol, že by pri jej vývoji bol použitý vzorec vektorovej vakcíny Vaxzevria ukradnutý spoločnostiam Oxford/AstraZeneca.

RFPI súčasne označil článok pondelkového vydania britského bulvárneho denníka The Sun, kde sa o tom písalo, za falošný, plný klamstiev založených na informáciách od anonymných zdrojov, informovala v pondelok agentúra Interfax.

Ruský fond dodal, že článok z The Sun je bezvýznamný aj z vedeckého hľadiska, pretože Sputnik V a Vaxzevria „používajú úplne iné platformy“. Viac v článku tu.

12:40 SLOVENSKO: Z výsledkov 24 899 antigénových testov pribudlo za pondelok 538 pozitívnych, viac ako 74 percent z nich sa doteraz nezaočkovalo.

Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo podľa MZ v kraji:

  • Prešovskom (433),
  •  Žilinskom (323), 
  • Bratislavskom (191), 
  • Banskobystrickom (128), 
  • Košickom (119), 
  • Trnavskom (115), 
  • Trenčianskom (109), 
  • Nitrianskom (91).
 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite