Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Globálny pokles protilátok

.norbert Žilka .spoločnosť .spoločnosť

Rovnako ako domáca ekonomika, aj protilátky proti SARS-CoV-2 majú tendenciu upadať v čase. Prvolezci, ktorí sa dali zaočkovať na začiatku roka, sa pýtajú, či ich vakcína stále chráni, a vrhajú sa na tretiu dávku. Je možné, aby čaro vakcíny časom vyprchalo?

Globálny pokles protilátok CHRISTOPHER FURLONG/GETTY IMAGES 26. február 2021 Lichfield, Veľká Británia: Zdravotná sestra ako členka vakcinačného tímu proti covid-19 v katedrále. Kostol bol jedným z mnohých neobvyklých miest, ktoré boli upravené pre potreby vakcinácie.

vakcíny nie sú antibiotiká

V súčasnosti je takmer stovka vakcín proti covid-19 v procese klinického testovania, 25 z nich to dotiahlo až do záverečnej tretej fázy a niekoľko vybraných kandidátov už stihlo získať povolenie od regulačných orgánov. Je to pekná vizitka pre jeden-jediný RNA vírus, ktorý nás tu straší už druhú jeseň. Mnohé iné patogény také „šťastie“ nemali, zapadli prachom nezáujmu.

Víťazom v súťaži o najlepšieho producenta protilátok sa jednoznačne stali mRNA vakcíny, hoci ešte pred pár rokmi by na ne stavil len geneticky modifikovaný optimista. Vakcíny sú mimoriadne efektívne aj v zraniteľnej populácii. Naše výsledky z monitorovania slovenskej populácie ukazujú, že vakcíny dokázali prelomiť imunosenescenciu (starnutie imunitného systému) a zároveň efektívne stimulujú imunitnú odpoveď u detí s poruchami imunity.

Karamelizovanou čerešňou na torte víťazov je silný efekt na bunkovú imunitu, ktorá nás chráni pred hospitalizáciou. Na prvý pohľad sa zdá, že vakcíny ukázali svoju silu a zatlačili vírus do kúta. Ale v nemocniciach sa začínajú objavovať aj ľudia, ktorí prešli kompletnou vakcináciou. A to vyvoláva škodoradosť u odporcov očkovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite