Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Mojžiš: Nedá sa v tom vyznať?

.martin Mojžiš .spoločnosť .politika

Najprv zobrali vyšetrovatelia z NAKA do väzby bývalé vedenie polície a vedenie NAKA, potom zobrali do väzby úradujúceho šéfa SIS. Dnes berú do väzby vyšetrovatelia policajnej inšpekcie vyšetrovateľov z NAKA a vlastného šéfa. Dá sa tomu rozumieť? Samozrejme, je to úplne jasné.

Martin Mojžiš: Nedá sa v tom vyznať? JAROSLAV NOVÁK/TASR

pocit, že už sa v tom fakt nedá vyznať, ktorý počas uplynulého týždňa artikulovalo niekoľko rôznych verejne známych ľudí, je jedným z najväčších prekvapení tohto týždňa nie celkom chudobného na prekvapenia. Pretože v otázkach okolo takzvanej vojny policajtov sa nič neskomplikovalo, všetko je dokonca ešte o kus jasnejšie ako kedykoľvek predtým.

Už len základná udalosť je číra ako slza: vyšetrovateľ inšpekcie Michal Vyšváder obvinil vyšetrovateľov NAKA z toho, že pripravovali obvinenie vyšetrovateľa inšpekcie Michala Vyšvádera a štyroch ďalších ľudí. No čo už môže byť pochopiteľnejšie, ako obvinenie tých, ktorí chcú obviniť vás? Je to úplne zrozumiteľné ľudsky, takticky aj strategicky. Z právneho hľadiska aj z hľadiska zdravého rozumu je to síce absurdita najvyššieho kalibru, ale to by v tom bol čert, aby sa v Bratislave nenašiel prokurátor a sudca ochotný prikryť akúkoľvek perverznosť.

pčolinský

Ak hovoríme, že vojna policajtov (plus prokurátorov, sudcov, mafiánov a politikov) je zrozumiteľná, nemyslíme tým, že je jednoduché zistiť o nej celú pravdu. Myslíme tým len toľko, že vôbec nebolo zložité vytvoriť si už na začiatku úplne prirodzenú, rozumnú a vnútorne konzistentnú hypotézu, ktorú neskôr pribúdajúce fakty jeden za druhým potvrdzovali. Fakty z minulého týždňa nie sú v tomto smere nijakou výnimkou, takže v ich dôsledku sa v celej veci nieže nedá vyznať, ale dá sa v nej vyznať rovnako dobre, ak nie lepšie, ako doteraz.

Základný obraz je pritom veľmi jednoduchý. Je založený na predpoklade, že ak sa niekto z polície pokúsi vyšetrovať únos štátu Ficom a spol., zdvihne sa proti nemu výrazný skrytý aj viditeľný odpor. Tento odpor budú klásť predovšetkým ľudia, ktorí z únosu štátu profitovali a ktorí sa vyšetrovaním cítia ohrození. A všelijakí ich kumpáni, samozrejme. Nie je ľahké povedať dopredu, kto konkrétne to bude, ale keď už sa vynorí, je ľahké ho rozpoznať.

Ako ilustrácia nám môže poslúžiť bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. Jeho zatknutie bolo prekvapujúce a obvinenie z brania úplatku vo výške 20 000 eur vyzeralo ako relatívne slabý dôvod na zadržanie takej významnej postavy. Riaditeľ informačnej služby sa nezvykne zatýkať z takýchto dôvodov, to sa asi rieši inak. Oveľa zrozumiteľnejšia bola verzia, podľa ktorej bol zadržaný v akejsi sebaobrane. To by znamenalo, že Pčolinský bol jeden z tých ľudí, ktorí začali vyvíjať činnosť v neprospech vyšetrovateľov NAKA idúcich po „našich ľuďoch”.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite