Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Daniel Pastirčák: Vyzerá ako obyčajný človek v rúchu pápeža

.daniel Pastirčák .spoločnosť

Trinásteho marca 2013 zvolilo konkláve Jorgeho Mariu Bergoglia za nového pápeža. Ja som sa vtedy zúčastňoval na televíznej panelovej diskusii ako nekatolícky komentátor tejto udalosti. Bergoglio sa objavil na balkóne, povedal svoje Buon giorno a moderátor vyzval účastníkov debaty na reakcie.

Daniel Pastirčák: Vyzerá ako obyčajný človek v rúchu pápeža ALESSANDRA BENEDETTI/CORBIS/GETTY IMAGES 13. marec 2013 Vatikán: Čerstvo zvolený pápež František vystúpil na balkón Baziliky sv. Petra vo Vatikáne a zdravil zhromaždených veriacich.

„vyzerá ako obyčajný človek v rúchu pápeža,“ odpovedal som. „Ozaj, viete si predstaviť, že by pápež reprezentoval celé kresťanstvo?“ spýtal sa ma neskôr moderátor. „Viem,“ odpovedal som, „ale za istých podmienok. Pápež môže reprezentovať kresťanstvo, ak sú jeho skutky aj slová ozaj katolícke. Lebo pravý katolicizmus podľa mňa znamená pravú univerzálnosť, otvorenosť k dialógu s rozličnými spiritualitami a rozličnými teologickými názormi. Je to dialogická teológia, schopná integrovať rôznosť do živej jednoty. V tom zmysle je podľa mňa pravý katolicizmus pravým ekumenizmom. Pápež teda môže reprezentovať celé kresťanstvo, ak sú jeho skutky a slová naozaj ekumenické.“

Pápež dnes koná v súlade s takýmto ekumenickým katolicizmom viac, než by si to bol kto vedel predstaviť. Pre mňa je on najvýznamnejším znamením čias. Len sa pozrime, čo sa nám odohráva pred očami: Tento muž sa vždy pokúša premostiť priepasti a rozdelenia. Medzi katolíckym a nekatolíckym kresťanstvom, medzi kresťanstvom a svetom nekresťanských náboženstiev, svetom viery a svetom sekularizmu a neviery, aj medzi svetom technologického pokroku a svetom chudoby.

On sám je preto často terčom útokov časti vlastných ľudí. Práve niektorí najkonzervatívnejší katolíci, od ktorých by sa dala čakať poslušnosť voči pápežovi za každých okolností, teraz pápeža až bezprecedentným spôsobom obviňujú z herézy. Štyria arcibiskupi silno pozdvihli hlasy a vyjadrili svoje Dubia. Pokiaľ viem, v dejinách cirkvi sa konzervatívni katolíci ešte nikdy tak silno nestavali do opozície proti pápežovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite