Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

David Attenborough: Vidieť svet, jeho postupný pád a svetlo na konci tunela

.daniel Hevier ml. .spoločnosť .polemika

Môžeme to vnímať ako odkaz, posolstvo, testament, no najmä ako varovanie od človeka, ktorý precestoval celý svet a videl jeho rozmanitosť, ktorú si teraz sami ničíme. Slávny prírodovedec a filmár David Attenborough nakrútil pravdepodobne svoj posledný dokument A Life on Our Planet.

David Attenborough: Vidieť svet,  jeho postupný pád a svetlo na konci tunela NASA/ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Pohľad na planétu Zem z vesmíru počas misie Apollo 8 v roku 1968. Na ďalších stranách sú zábery z filmu David Attenborough: A Life on Our Planet.

tridsať rokov je z hľadiska ľudského života nesmierne veľa, no pre existenciu našej planéty zanedbateľná veličina. A predsa teraz hľadíme do krátkodobého horizontu a ten nám neprináša peknú vyhliadku. Snívame o cestách na vzdialené planéty, uvažujeme o umelej inteligencii zlepšujúcej náš komfort a zatiaľ sa nám hromadia veľké problémy. Už nie tisícročia ani storočia, ale možno tridsať, štyridsať, päťdesiat rokov a prídu zmeny dosiaľ ukryté v karaváne mračien, ktoré sme nechceli a stále nechceme vidieť. Ľudia si potrebujú zosobniť každý boj, či už to bol ten za ľudské (Martin Luther King) a zvieracie práva (Dian Fossey), upozorňovanie na klimatické zmeny (Greta Thunberg) a teraz sa potrebujeme stotožniť s tým, čo nám rozpráva jeden z najpovolanejších svedkov nášho úpadku. 

David Attenborough počas svojho profesionálneho pôsobenia v pozícii prírodovedca, dokumentaristu a televízneho producenta dokumentárnych snímok, videl na vlastné oči drastický úbytok divokej prírody a zažil zdevastujúce dopady ľudskej činnosti na ekosystém našej planéty. Dnes má deväťdesiatštyri rokov a s veľkou vďačnosťou sa pozerá späť do minulosti, v ktorej sedem dekád mohol vykonávať expedície do neprebádanej divočiny. 

peluje na politikov, manažérov, biznismenov, ale aj na obyčajných ľudí, aby zabránili katastrofe v podobe miznúcej prírody, ktorú chce zachovať pre ďalšie generácie. Aby ju videli nielen z učebníc, múzejných exponátov, zoologických záhrad a z prírodovedných dokumentov, ale mohli sa v nej aj voľne pohybovať. Hrozí nám však oveľa viac. Stratou tejto rozmanitosti, v ktorej je všetko svojou prepojenosťou od seba závislé, sa naruší celý systém fungujúci po miliardy rokov. Dokážeme tomu ešte vôbec zabrániť?

z kina do divočiny

Príroda vytvára úchvatné predstavenie, v ktorom nechýba napätie, konflikty, boj o prežitie, ale ani láska, rodina, spolupatričnosť a vytvára nekončiaci sa kolobeh života a smrti. My ľudia sme súčasťou tohto príbehu. Zábery z prírodných dokumentov môžu fascinovať, ale aj vytvoriť zdanlivý obraz, že bujnejúca vegetácia je okolo nás. Tento svet vymiera a už z neho veľa nezostalo. David Attenborough vo svojom najnovšom dokumente A Life on Our Planet rozpráva, že každé dieťa si začne vo veku štyroch či piatich rokoch uvedomovať, že žije vo väčšom celku, než je iba rodina. Postupne sa jeho vedomie rozrastá o poznanie zo svojho okolia, a to sa rozširuje o ďalšie a ďalšie prostredia – kraj, okres, mesto, štát, krajiny, svetadiely, planéta, slnečná sústava, galaxie... Stáva sa súčasťou sveta, v ktorom žije a ktorý sám ovplyvňuje. 

„Už pred dvadsiatimi rokmi však v dokumente State of Our Planet varoval pred blížiacou sa ekologickou katastrofou.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite