Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desivé parametre variantu delta menia pravidlá

.martin Smatana .spoločnosť

Delta variant je označovaný viacerými odborníkmi ako „game changer“. Je to totiž mutácia, ktorá núti vlády a zodpovedných meniť overené mechanizmy boja s pandémiou a tým mení pravidlá hry.

Desivé parametre variantu delta menia pravidlá HOLLIE ADAMS/GETTY IMAGES 8. august 2021 Londýn, Anglicko: Zdravotníčka očkuje mladú ženu v nočnom klube Heaven. Majiteľ podniku sa rozhodol premeniť miesto na očkovacie centrum, aby sa vakcinovalo čo najviac mladých ľudí.

časť krajín upravila svoje pandemické semafory a sprísnila razanciu a rýchlosť zavádzaných opatrení. Už pri pár komunitných prípadoch delty zavádzajú prísne opatrenia a lockdowny. Nový Zéland, Austrália či čínsky Wu-chan, kde pred rokom a pol začala celá pandémia, sú príkladmi takéhoto prístupu.

Tvrdý lockdown je zaručený nástroj na zastavenie šírenia vírusu. Áno, závisí to od toho, do akej miery ľudia opatrenia rešpektujú a ako sú vynucované silovými zložkami, ale teoreticky je to najefektívnejší nástroj na zníženie počtu nakazených. Ale... delta mutácia je podľa dát z amerického CDC až o 60 percent nákazlivejšia ako britská alfa mutácia. Reprodukčné číslo (R0) môže dosiahnuť hodnotu až 9, čo ju radí medzi najagresívnejšie vírusy, aké poznáme. Pôvodná „wuchanská“ mutácia mala R0 2,5 a britská 4 až 5.

Vieme, že delta zvyšuje pravdepodobnosť hospitalizácie približne dvojnásobne. Úmrtnosť je ešte predmetom štúdií, ale už len zo zvýšeného reprodukčného čísla vieme, že v absolútnej mierke spôsobí delta aj výrazný nárast v úmrtiach. Prečo? Adam Kucharski z London School of Hygiene & Tropical Medicine používa pekný príklad. Ak si zoberiete 10 000 pozitívnych a máte vírus s R0 1,1 a úmrtnosť 0,8 percenta, tak za mesiac z nich zomrie približne 130. Ak by ste navýšili úmrtnosť o 50 percent, tak zomrie 195. Ak by ste však navýšili reprodukčné číslo o 50 percent, tak za mesiac zomrie až 980.

Okrem týchto desivých parametrov má variant o polovicu kratšiu inkubačnú lehotu (2-3 dni) a príznaky, ktoré sa často podobajú prechladnutiu z klímy alebo letnej alergickej nádche. Aj preto stačia len okamihy a vírus sa vie šíriť z osoby na osobu, často aj pri opatreniach, ktoré pri alfa mutácií epidemiologicky postačovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite