Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tretia dávka - áno alebo nie?

.norbert Žilka .spoločnosť .spoločnosť

Stáva sa už tradíciou, že po skončení jednej vlny pandémie s veľkým rešpektom očakávame hneď ďalšiu. S napätím sledujeme postupný nárast nových prípadov. Vakcíny nás zatiaľ efektívne chránia aj pred novými variantmi, ale výrobcovia chcú ešte viac. A tak prichádza na scénu staronová téma – tretia dávka.

Tretia dávka - áno alebo nie? JAROSLAV NOVÁK/TASR 7. august 2021 Bratislava: Ľudia v očkovaciom centre v NFŠ. Diskutovanou témou tohto leta sa stala tretia dávka vakcíny.

domáci epidemiológovia majú luxusné postavenie, nové varianty vandrujúce po svete k nám prichádzajú vždy o čosi neskôr. Ich putovanie po slnkom rozpálenej krajine je veľmi komótne a dáva nám dostatok času na hútanie nad vhodnými opatreniami. Naviac máme k dispozícii trendy z iných krajín, ktoré nám napovedia, čo nás čaká a čo nás asi neminie.  

Našou školou života sú v posledných mesiacoch krajiny ako Izrael, Veľká Británia či Spojené štáty. Krajiny s vysokou mierou očkovania a famózne organizovaným zberom medicínskych dát nám prinášajú informácie o benefitoch, ale aj o slabinách očkovacej stratégie. Vakcína nie je zázračným riešením, ale dokáže spomaliť šírenie vírusu a zabrániť ekonomickým škodám. Nie však tým, ktoré spôsobujú politici svojím babráckym prístupom. Na tie je aj vakcína prikrátka.

Azda najväčšou prekážkou pri zvládaní pandémie je samotná demokracia. 

V ostatných mesiacoch sa ukázalo, že demokracia môže chrániť akýkoľvek názor, a to aj napriek tomu, že môže prinášať vážne ekonomické problémy a spôsobovať smrť zraniteľných jedincov. Možno sa raz dočkáme aj celonárodného referenda o zrušení povinného očkovania. Ten čas sa už podozrivo blíži. 

naozaj potrebujeme tretiu dávku?

Témou tohto leta sa stala tretia dávka. Všetci o nej s veľkou chuťou rozprávajú, avšak bez toho, aby sa pozreli faktom pod pazúriky. Azda nikoho neprekvapí, že protilátky časom klesajú a už vôbec nie to, že klesajú podstatne rýchlejšie u starších ľudí. Starnutie imunitného systému so sebou prináša rozmanité poruchy. Podobá sa autu, ktorému práve vypršala záručná doba – nie všetko sa krúti podľa očakávania. 

Trojka je rozprávkové číslo, Tri vlasy deda Vševeda, Tri oriešky pre Popolušku, Traja mušketieri... Tri dávky vakcín nie sú ničím prekvapivým ani v imunológii. Očkovacie schémy našich malých ratolestí sa len tak hemžia trojdávkovými vakcínami. Vylaďovanie imunitnej odpovede je kľúčom k úspešnej prevencii. V prípade vírusov nás vakcíny chránia po celý život, hoci aj to je relatívne. Baktérie nám robia o čosi väčšie starosti, tam musíme imunitný systém raz za 15 rokov precvičiť, aby nezaspal na vavrínoch. Baktérie majú totiž jeden zlozvyk, produkujú toxíny v okamihu, ako si nájdu vhodného hostiteľa. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite