Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Mojžiš: Až počty mŕtvych nás (azda) presvedčia

.martin Mojžiš .spoločnosť

Tak sme sa rozdelili na dve polovice. Približne polovica z nás je zaočkovaných aspoň prvou dávkou, druhá polovica sa nechce dať očkovať. Obidve polovice sa domnievajú, že tá druhá polovica z neznalosti riskuje svoje zdravie, či dokonca život. A naozaj ide o zdravie aj o život.

Martin Mojžiš: Až počty mŕtvych nás (azda) presvedčia BORIS NÉMETH

po minulotýždňových antivakcinačných protestoch v Bratislave treba povedať hneď na úvod jednu vec – tí šašovia pred parlamentom a pred Grassalkovičovým palácom nereprezentujú polovicu obyvateľov Slovenska, ktorí sa nechcú nechať zaočkovať. Reprezentujú len samých seba. Ale dosiahli niekoľko pozoruhodných výsledkov, vďaka ktorým sa im oplatí venovať aspoň dva odseky.

V prvom rade nám všetkým ukázali, čo všetko je schopná tolerovať slovenská polícia. Okrem toho zrejme posunuli hranicu množstva alkoholu v krvi, pri ktorom sa ešte dá ako-tak ovládať megafón. Ich najväčší prínos však spočíval v obohatení slovenského aplikovaného humoru. Ako príklady uveďme skandovanie hesla „Vydajte nám parlament!”, označovanie štvrtkového zhromaždenia slovným spojením „generálny štrajk pred Prezidentským palácom” a dámy nesúce transparent „Stop čipizácii!”.

Spor medzi zaočkovanými a nezaočkovanými je však oveľa vážnejší a zaujímavejší, než minulotýždňový pouličný festival srandovných nehorázností. V tomto spore je správne – ako nakoniec v každom spore, ktorý stojí za to – snažiť sa aspoň do istej miery pochopiť druhú stranu. A keďže predpokladáme, že medzi čitateľmi .týždňa prevládajú priaznivci očkovania, pokúsime sa v prvom rade porozumieť tým druhým. Inými slovami, pokúsime sa pochopiť, prečo obavy z očkovania proti covidu nie sú úplne absurdné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite