Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Srdcervúce príbehy Jezídov s desivými detailami: Islamský štát sa ich pokúšal vyhladiť už 74-krát

.denisa Augustínová .martin Bandžák .spoločnosť .spoločnosť

Nečinnosť a mlčanie často spôsobujú smrť a utrpenie tisícom ľudí. Jehe bereeni. Jazvy na duši. Jazvy na tele vieme zahojiť, pokúsme sa zaceliť aj jazvy na duši. Aspoň tým, že nebudeme ticho.

Srdcervúce príbehy Jezídov s desivými detailami: Islamský štát sa ich pokúšal vyhladiť už 74-krát MARTIN BANDŽÁK Fotografie Martina Bandžáka z jeho knihy Jehe bereeni.

sedím na poduške na jednoduchej betónovej podlahe jedného zo stoviek stanov na severe Iraku. Mali byť len dočasné, no Amína tu žije už niekoľko rokov. Počúvam srdcervúce príbehy a neľudské zážitky.

Utrápení ľudia si ich pamätajú až do desivých detailov. Každý pozná viac tých, ktorí zomreli, ako tých, čo prežili. Náboženskú menšinu jezídov sa pokúsili v roku 2014 vyhladiť, už sedemdesiatyštvrtýkrát. Tentoraz muži s bradami pod čiernou vlajkou Islamského štátu. 

„Keď 3. augusta 2014 zaútočil Islamský štát na naše mesto Sinjar, dali sme sa s rodinou na útek tak ako desaťtisíce iných. Niesla som niekoľkomesačnú dcéru Syrianu a len pár vecí. Môj manžel Sirwan utekal so staršou trojročnou Sewanou a snažil sa po ceste zachrániť aj svojich rodičov. Smerovali sme do hôr na horu Sinjar. No kým sa mi podarilo dostať do bezpečia, chytili ma aj s malou dcérkou a odviezli preč,“ hovorí Parwin. 

„Po chvíli ticha zvažujem, či ďalšia otázka bude pokračovaním terapie alebo spúšťačom niečoho hlbšieho.“

Jezídom sa človek nemôže stať. Jezídom sa musí len narodiť. Pred vojnou s tzv. Islamským štátom bolo na celom svete asi milión jezídov. Najväčšia skupina žila v severozápadnom Iraku v okolí hory Sinjar. Toto stokilometrové pohorie rozpínajúce sa takmer priamo z východu na západ, so strmými svahmi na severnej a miernejšími na južnej strane, vystupuje z roviny a vidieť ho asi z každej dediny v oblasti. Pre jezídov je po stáročia posvätným miestom. Nielenže ho uctievajú, ale počas takmer 1 000 rokov im hory vždy poskytli aj útočisko. 

MARTIN BANDŽÁK

Či už utekali v dávnej minulosti pred kmeňovými útokmi, pretože moslimskí vládcovia považovali jezídov za nevercov uctievajúcich diabla, neskôr utekali počas vojny s brutálnou Osmanskou ríšou, ktorej bojovníci masakrovali stovky ľudí naraz, plienili dediny a nútili jezídov konvertovať na islam, alebo po tom, čo sa v 70. rokoch minulého storočia mnoho jezídov pripojilo ku Kurdom vo vzbure voči diktátorovi Saddámovi Husseinovi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite