Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čínska výzva, pokušenie a hlavolam

.tomáš Zálešák .spoločnosť .spoločnosť

Nová smernica Čínskej komunistickej strany z minulého týždňa oznámila štart novej politickej a ideologickej kampane. Cieľom je šírenie ideologických princípov učenia prezidenta a generálneho tajomníka strany Si Ťin-pchinga. „Celá spoločnosť“ sa má podľa straníckych hovorcov stotožniť s vodcovou doktrínou „politicky, ideologicky, teoreticky a citovo“. Ideológia je „životnou líniou práce strany“, ktorá má „významný dopad na budúcnosť strany, dlhodobú stabilitu krajiny, súdržnosť a jednotu národa“.

Čínska výzva, pokušenie a hlavolam LINTAO ZHANG/GETTY IMAGES 28. jún 2021 Peking, Čína: Oslava stého výročia založenia Komunistickej strany Číny prebieha v kultovom duchu a megalomanských rozmeroch, proti ktorým sú dávne zjazdy KSČ a spartakiádne ukážky vycvičenosti národa ničím.

do ofenzívy treba mobilizovať všetky segmenty spoločnosti vrátane vzdelávacej sústavy na všetkých stupňoch, firiem, špeciálne zriadených propagandistických centier až po vidiecke komunity. Podľa vyjadrenia čínskeho ministerstva školstva treba „Siovo myslenie o socializme s čínskymi vlastnosťami pre novú éru“ dostať „do učebníc, tried a hláv študentov“. To všetko zďaleka nevyčerpáva opis celého systémy indoktrinácie uplatňovanej do hĺbky vlastnej spoločnosti aj smerom do zahraničia.

Nová iniciatíva je súčasťou dlhšieho cieľavedomého politického programu. Si Ťin-pching od svojho nástupu v r. 2012 do čela strany a od r. 2013 do funkcie prezidenta utužuje moc štátostrany a pestuje kult vlastnej osoby v miere porovnateľnej len s Mao Ce-tungom. V roku 2018 zrušil klauzulu obmedzujúcu výkon funkcie prezidenta na desať rokov, zavedenú v čase reforiem pod vedením Teng Siao-pchinga. Otvoril si tým cestu k neobmedzenej moci a zároveň tým potvrdil kurz systematického globálneho vymedzovania sa Číny ako alternatívy voči Západu. Aj súčasná nová propagandistická ofenzíva má za úlohu čeliť „infiltrácii“ škodlivých a rozkladných západných ideí. Snaha totálne ovládnuť domácu spoločnosť je tak spojená so stratégiou získania pozície čelnej svetovej veľmoci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite