Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportáž z Gruzínska a Arménska: Ako sa cestuje v čase korony

.daniel Hevier ml. .spoločnosť .reportáž

Na túto cestu sme sa pripravovali vyše roka. Nie preto, že by išlo o expedíciu do autonómnych oblastí, kde sa ťažko získavajú víza. Korona zhatila všetky plány, lety sa rušili, ľudia sa báli stretávať. Nakoniec sa nám podarilo využiť ten čas, keď sa situácia stabilizovala a mohli sme v júni vycestovať do Gruzínska a Arménska.

Reportáž z Gruzínska a Arménska: Ako sa cestuje v čase korony PETER LAMPER Arménsky kláštor Noravank z 13. storočia.

je vždy nesmierne zaujímavé, ale aj zvláštne, vrátiť sa na miesta, kam ste si mysleli, že sa vám už nikdy nepodarí dostať. Cítite sa tam fajn, no podvedome sa s nimi na letisku rozlúčite. Sú mnohé miesta, kam ma to ťahá naspäť. Niektoré iba v spomienkach, na ďalšie sa hľadá dôvod, pretože prevláda pocit, že im chcete viac preniknúť pod kožu alebo opäť zažiť ich prijatie a pohostinnosť. Medzi ne patrí Gruzínsko a Arménsko, ktorých hranica medzi Európou a Áziou sa vypína na Kaukaze. 

Hlavným cieľom tejto cesty nebolo bezcieľne sa túlať krajinou, aj keď v obidvoch môžete stráviť krásne chvíle, putovať nádhernými scenériami zafarbených prírodných zátiší, prechádzať sa úzkymi starobylými uličkami, objavovať opustené dedinky, jesť vynikajúce jedlo, alebo sa rozprávať s miestnymi o dávnych časoch. Týmto všetkým si vytvárate povedomie o starých kultúrach, ktoré stále ovplyvňujú miestnu mentalitu. Zároveň sa zblížite s domácimi a spoznáte hrdú a nepoddajnú náturu s túžbou po mieri a stabilite. Zámerom tejto cesty bolo prezentovať slovenskú hudbu a jej interpretačné umenie. Spojiť ju s prostredím, kde má hudba veľkú tradíciu, a kde je záujem o umeleckú integritu s európskymi hodnotami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite