Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec liberálneho individualizmu?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .spoločnosť

„Kríza individuality“ nie je celkom nová téma. Napísalo sa o nej množstvo pojednaní najmä od šesťdesiatych rokov – doby, keď prebiehali významné kultúrne zmeny v demokratických spoločnostiach Západu, pričom tieto zmeny nezostali bez vplyvu ani na odvrátenej, zdanlivo nepriedušne izolovanej strane „železnej opony“. Tieto zmeny však zakladajú istý typ spoločnosti, v ktorej žijeme dodnes a kadečo nasvedčuje tomu, že problémy s ním súvisiace nadobúdajú dnes novú naliehavosť.

Koniec liberálneho individualizmu? PA IMAGES/GETTY IMAGES Friedrich August von Hayek (1899 – 1992), nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu. Kritizoval totalitné riadenie spoločnosti, centrálne plánovanie ekonomiky, koncept „sociálnej spravodlivosti“. Obhajoval slobodu jednotlivca a tradičné morálne normy.

v neposlednom rade ide o problém morálny a politický, ktorý úzko súvisí s „krízou demokracie“, dnes toľko spomínanou, no nie vždy pochopenou. Liberálna demokracia, ekonómia voľného trhu, ľudské práva ako predmet vášnivých diskusií – to všetko nepochybne súvisí s fenoménom moderného individualizmu. Ak étos slobodného jednotlivca trpí, ohrozená je aj demokratická konštitúcia. Ani jedno, ani druhé nie je samozrejmosťou. A ako sa pokúsim aspoň v závere naznačiť, kríza v  morálnej a politickej oblasti ukazuje ešte ďalej – do oblasti krízy ducha. 

nikto nie je spokojný

Nepokladám za náhodu, že v rovnakom čase hovoria o kríze nositelia rôznych politických názorov, ani to, že ich stúpenci sa v rovnakom čase opevňujú do pozícií čoraz viac proti sebe navzájom zabarikádovaných. V tom istom čase, keď liberáli hovoria o ohrození liberálnych hodnôt, tvrdia konzervatívci to isté o tých svojich; ľavica aj pravica, zvestovatelia pokroku aj obhajcovia tradičných inštitúcií a autorít sa rovnakou mierou cítia ohrození. V črtajúcom sa konflikte sa vytrácajú umiernené pozície a ochota na kompromis: trendom je vystupovať proti „systému“ z rôznych strán názorového spektra. Zdedený systém je, skrátka, zdrojom rôznych frustrácií. Je terčom odsúdení z rôznych smerov a z rôznych pohľadov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite