Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mnísi a víno

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Puto medzi kultom a vínom, či už to bolo v prípade starovekých božstiev, židovských a kresťanských rituálov alebo aktivít stredovekých kláštorov a biskupstiev, sa v histórii vyskytuje tak často, že si rozprávač musí položiť otázku: je to skutočne náboženstvo, ktoré určovalo smer vývoja?

Mnísi a víno CHRISTOPHEL FINE ART/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Clos de Vougeot na rytine z 19. storočia. Francúzsky vinohrad začali budovať začiatkom 12. storočia cisterciánski mnísi z kláštora Cîteaux. Po stáročia bol považovaný za to najlepšie, čo burgundské vinohrady ponúkali.

takto sa zamýšľa Hugh Johnson, jeden z vážených autorov píšucich o víne. Ako uvidíme v tomto článku, minimálne v prípade dvoch mníšskych rádov, benediktínov  a cisterciánov, si rozprávač otázku klásť nemusí.

benediktíni

Začnime benediktínmi. Dlhých päťsto rokov, celú druhú polovicu prvého tisícročia, bol Rád Svätého Benedikta najvýznamnejším rádom v Európe. Bolo to nielen významné spoločenstvo mníchov, ale aj jedna z najdôležitejších učených spoločností svojej doby. Za múrmi ich kláštorov sídlili prví kresťanskí učenci a kronikári. Vďaka nim sa zachovali vedomosti gréckych a latinských filozofov. Boli to práve oni, kto pomohol preklenúť temné obdobie v histórii Európy po rozpade veľkých starovekých civilizácií. 

Rád má meno podľa svojho zakladateľa, Benedikta z Nursie. Narodil sa v roku 480, bol pustovníkom, opátom, znovu pustovníkom a opäť opátom. Postupne založil dvanásť rôznych kláštorov a nakoniec sa usadil na vrchu Monte Casino, asi 130 km juhovýchodne od Ríma. Tu založil svoj najväčší kláštor a tu aj v roku 547 zomrel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite