Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rehoľník Ján Mastiliak - spoluväzeň Gustáva Husáka

.štefan Chrappa .spoločnosť .história

List z roku 1969 adresovaný prvému tajomníkovi Komunistickej strany Slovenska Gustávovi Husákovi podpísal slovami „V patričnej úcte bývalý (január – apríl 1955) spolubývajúci z cely č. 150 Dr. Ján Mastiliak“. Kto je tento muž, ktorý si dlhé roky odsedel v komunistickom žalári, a ktorý si dovoľuje neustále písať bývalému spoluväzňovi Husákovi?

Rehoľník Ján Mastiliak - spoluväzeň Gustáva Husáka ČESTMÍR JÍRŮ/ČTK 1. apríl 1950 Praha, ČSR: Ján Mastiliak bol na súde vo vykonštruovanom procese obvinený z protištátnej činnosti a špionáže v prospech Vatikánu.

žiadať ho, pripomínať mu, prosiť ho odvolávajúc sa na morálku i spoločnú históriu? Kto je ten muž, čo priebežne klope Husákovi na dvere. Husákovi, ktorý prešiel cestu životom od chlapca, ktorý miništroval v kostole, cez mladého komunistu – idealistu cez komunistu, ktorý ničil cirkev a potom, keď ho mašinéria zožrala, dokázal sa opäť dostať na čelnú pozíciu štátu a vyrokovať pre Slovensko aj samostatnú cirkevnú provinciu? Je to gréckokatolícky rehoľník z rehole redemptoristov Ján Mastiliak. 

Kým o Husákovi máme pramenných materiálov dostatok a spracovaní jeho života tiež niekoľko, Ján Mastiliak dlhé roky zostával v úzadí. Až v ostatných rokoch vyšla kniha jeho spomienok na obdobie pätnástich rokov (1950 – 1965), keď bol väznený – Hrsť spomienok. K dispozícií máme jeho životopisnú knihu od Daniela Atanáza Mandzáka Známy neznámy, ktorá vyšla v roku 2009. Obsahuje prehľadne spracovaný životopis Mastiliaka a cenné dokumenty z Mastiliakovho archívu, napríklad aj spomínané listy Husákovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite