Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spory Matky Božej

.štefan Chrappa .spoločnosť .spoločnosť

Mariánska úcta je fenomén. Spája sa s katolíckou cirkvou a pravoslávím. Protestanti sa oslobodili od mariánskej tradície, hoci autorom jedného z najsilnejších mariánskych textov je Martin Luther. Modlitby k Márii či svätým sú podľa protestantskej tradície, ktorá sa postupne vyvinula, nebiblické.

Spory Matky Božej ALESSIA GIULIAN/VATICAN POOL/CORBIS/GETTY IMAGES 29. jún 2021 Vatikán: Pápež František predsedá omši na slávu svätých Petra a Pavla s vystavenou klokočovskou ikonou.

je to spreneverovanie sa Bohu. Máriu treba mať v úcte, ale nie sa k nej modliť, mohlo by znieť zjednodušené odporúčanie.  Katolíci a pravoslávni zas tvrdia, že úcta k Márii je biblická a vychádza zo štyroch evanjelií. Napokon, aj v rámci katolíckej cirkvi sa vedú spory o to, čo je a čo už nie je správna a pravá mariánska úcta. Šlabikárom korektného prístupu k Bohorodičke pre katolíka môže byť kniha od Ľudovíta Máriu Grigniona O pravej úcte k Panne Márii. Postava Božej Matky bola od počiatku cirkvi na jednej strane nespochybniteľná, no zároveň veľmi ťažko uchopiteľná dogmaticky. Chybou je, ak sa Mária oddelí od Ježiša, keď prestane upriamovať pozornosť na Boha. Cirkevní otcovia sa už na prvých konciloch snažili zadefinovať postavenie Márie, Ježišovej matky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite