Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportáž z južnej Moravy: S večerom prišiel aj plač

.michal Oláh .boris Németh .reportáže

Do oblastí postihnutých tornádom sme vycestovali hneď na druhý deň po nešťastí. Bez fotoaparátu a diktafónu, lebo uprostred tragédie bol čas mlčať a konať. Po pár dňoch sme sa však na zničené miesta južnej Moravy vrátili. A našli sme niekoľko prekvapení.

Reportáž z južnej Moravy: S večerom prišiel aj plač BORIS NÉMETH Napriek odviatej streche koordinuje Adéla Sládková s Ľubošom Maštalířom dobrovoľníkov v Moravskej Novej Vsi.

českí meteorológovia odhadujú stupeň ničivosti tornáda zo štvrtka 24. júna ako F3 hraničiaci s F4 z maximálne päťmiestnej stupnice. F5 nenechá stáť už ani steny domov a zrovná so zemou doslova všetko. Rýchlosť vetra dosiahla pravdepodobne až 300 kilometrov za hodinu. Podľa Fujitovej stupnice sily tornád je však pri posudzovaní rozhodujúci okrem rýchlosti vetra aj rozsah napáchaných škôd. Tie už dnes českí ekonómovia počítajú v stovkách miliónov korún.

Najviac postihnutými obcami sú Hrušky, Mikulčice, Lužice a Moravská Nová Ves. Dalo by sa povedať, že najhoršie už majú hádam za sebou. Áno, ale... Napriek vlne solidarity začínajú obete prírodnej katastrofy bojovať aj s ľudskou zlobou.

„Rabovať sa, bohužiaľ, začalo už po pár dňoch od nešťastia. Polícia s colníkmi strážia dediny, ale v tomto chaose sa to celkom ustrážiť nedá,“ opisuje svoju skúsenosť s pomocou v postihnutých oblastiach zdravotná sestra Pavlína Trutmanová. Skupiny zlodejov zvyknú kradnúť najmä stavebný materiál a náradie z ruín domov. Niektorí ich vlastníci preto ani nechcú prespávať v ubytovniach či u známych, radšej bivakujú pri troskách svojich obydlí. Snažia sa uchrániť aspoň to, čo z nich zostalo. Jedného zlodeja už vraj chytili.

Aj týždeň po nešťastí chýba mnohým ľuďom elektrina a osvetlenie ulíc. Tie po zotmení zahaľuje tma. Je málo prenosných elektrocentrál. Psychicky to podľa zdravotníčky Pavlíny obyvatelia zvládajú ťažko hlavne v noci. Počas dňa, keď je všade plno dobrovoľníkov a hasičov, sa dokážu aj zasmiať. Keď príde večer, tma a ticho, prichádza aj plač.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite