Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Guy Gilbert, farár gaunerov i šľachticov

.štefan Chrappa .spoločnosť .náboženstvo

Korona preverila celú spoločnosť. Novú skúsenosť si nesie aj cirkev na Slovensku. Obdobie, keď boli úplne uzavreté chrámy a obmedzená aj individuálna pastorácia, položilo laikom i kňazom viaceré dôležité otázky.

Guy Gilbert, farár gaunerov i šľachticov ERIC PRÉAU/SYGMA/GETTY IMAGES Rok 1988 Paríž, Francúzsko: Katolícky kňaz Guy Gilbert pracoval s mladými delikventmi v 19. parížskom obvode.

problematické obdobie upriamilo pozornosť na poslanie putujúcej cirkvi, ako byť v zmenených podmienkach nablízku človeku s jeho problémami a potrebami. Nielen duchovnými, ale aj telesnými. Časť kňazov prešla „do výroby“, do nemocníc. Kňazi dobrovoľníčili na covidových oddeleniach, iní začali ohlasovať evanjelium cez internet. Dnes sa v katolíckych intelektuálnych kruhoch rozprúdila debata, či to všetko stačilo? Či to nebolo málo? Či sme sa nepriblížili k takzvanej nemeckej cirkvi. Cirkvi, ktorá je viac charitatívnou organizáciou a záujmovým spolkom ako nositeľkou mystickej tradície spolu s vysluhovaním sviatostí. Odpovede sa rôznia. Jedni tvrdia, že charitou cirkev svoje poslanie nenaplní, druhí súhlasia, no namietajú, že extrémne podmienky, ktoré priniesla korona, si vyžiadali špecifický prístup a ten spočíval práve v charite. Byť ľuďom nablízku. To ukázalo, že cirkev je dôležitým, solidárnym a hlavne rozumným partnerom, s ktorým sa dá rátať v dobrom aj v zlom. Áno, karty sú rozdané tak, že „sväté reči“ neobstoja a skutky ochoty a pomoci sú zlatom, ktorým je krytá mena viery. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite