Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Unikol nový koronavírus predsa z laboratória?

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

O pôvode pandémie sa pohovorilo dosť. Teórie vznikali a zanikali, niektoré boli zahnané do kúta. Faktov bolo spočiatku málo, dnes už vieme viac. A znovu znie otázka, či predsa len nešlo o únik vírusu z laboratória.

Unikol nový koronavírus predsa z laboratória? XIA JUNJUN/VCG/GETTY IMAGES 24. január 2021 Wu-chan, Čína: Dezinfikovanie miestneho divadla. Práve z Wu-chanu sa pandémia koronavírusu rozšírila do celého sveta.

občas sa tiež ozve hlas, že zistiť pravdu o pôvode pandémie už nie je dôležité. To je omyl. Z morálnych i pragmatických dôvodov treba po pravde pátrať a ono sa to aj deje. Problém je, že pravdu neraz zacláňa politika.

A tak až teraz – možno – dostaneme šancu zistiť, či teória, že „nový“ koronavírus sa dostal von z laboratória v čínskom Wu-chane, môže byť racionálnym vysvetlením. Lebo znie nejako známo. Nepočuli sme už niečo podobné? A netvrdilo sa, že je to konšpiračná teória?

prívlastok sapiens nám nie vždy sadne

Áno, tvrdilo sa, a prispievali k tomu aj niektorí ľudia, ktorí to hlásali a mali na to zreteľne politické dôvody. Boli medzi nimi trumpisti, preukázateľní konšpirátori, rozliční zavádzači. No neboli jediní. A kým títo čudáci mali svoju agendu, určite ju mala aj druhá strana: obsesívni popierači akéhokoľvek čínskeho pochybenia: tí obhajovali mokré trhy ako niečo zdravotne neškodné, zapierali, že by v laboratóriu Virologického inštitútu vo Wu-chane mohla nejaká nehoda nastať, a korunu tomu nasadzovali tvrdením, že kto im protirečí, je antičínsky rasista. Celé sa to následne bláznivo spolitizovalo a začalo sa zdať, že pravda je nezistiteľná.

Lenže pravda jestvuje, hoci sa k nej občas dostávame ťažko. Občas je najbližšie k pravde, kam dokážeme poctivo dospieť, slovo nevieme. Alebo slovo tušíme.

Najväčší problém je, keď sa mieša veda s politikou. Ktorá z nich hľadá pravdu, je asi jasné – i keď politika vo svojich vznešenejších momentoch skúša pravdu nájsť a uchopiť; i keď veda vo svojich menej vznešených momentoch klesá a namiesto toho, aby pravdu hľadala alebo aspoň tušila, túži po tom, aby sa niečo vyhlásilo za pravdu, hoci to fakty nie úplne potvrdzujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite